CO2 + voda = električna energija

tačno.net
Autor/ica 5.8.2013. u 10:31

CO2 + voda = električna energija

Znanstvenici sa Westusa, nizozemskog centra izvrsnosti za održive vodne tehnologije, osmislili su metodu za proizvodnju električne energije iz ugljičnog dioksida (CO2) korištenjem kombinacije membrana i vode.

Studija koja je objavljenja u stručnom časopisu Environmental Science & Technology Letters, pruža rješenje za korištenje stakleničkih plinova iz elektroenergetskih i drugih proizvodnih objekata te sprječavanje njihovog ispuštanja u atmosferu.

Ugljični dioksid jedan je od glavnih uzroka globalnog zatopljenja. Svake godine, milijuni tona ovog plina ispuštaju se u atmosferu iz elektroenergetskih postrojenja, kuća, toplana i industrijskih postrojenja.

Nova tehnologija osmišljena je kako bi pokrenula kemijsku reakciju između CO2 i vode ili druge tekućine s ciljem proizvodnje električne energije. U laboratorijskim uvjetima znanstvenici su uspjeli doći do podataka koji procjenjuju godišnju razinu proizvodnje električne energije jednaku 1680 milijardi kWh.

Laboratorijska testiranja provedena su uz pomoć spremnika voda koji su s jedne strane imali postavljenu membranu koja je omogućavala prolaz pozitivno nabijenim ionima, dok se s druge strane spremnika nalazila membrana koja je omogućila prolaz negativno nabijenih iona. Elektrode su bile smještene izvan membrane.

Pumpanjem CO2 kroz vodu došlo je do razdvajanja molekula na pozitivne vodikove ione i negativne bikarbonatne ione. Membrane su potom kontrolirale prolazak iona te s obje strane spremnika stvarale protok elektrona.

Tim na čelu sa Bertom Hamelersom trenutno radi na istraživanju mogućnosti proširenja procesa na industrijsku razinu. Ukoliko uspiju u svojoj namjeri, stvoriti će učinkovit način proizvodnje električne energije uz istovremeno smanjenje emisija jednog od najopasnijih plinova za okoliš. Izvorni članak pročitajte ovdje.

poslovni.hr

tačno.net
Autor/ica 5.8.2013. u 10:31