U Sarajevu će volonteri zasaditi 22.000 stabala, akcija i u ostatku BiH

tačno.net
Autor/ica 24.10.2013. u 10:08

U Sarajevu će volonteri zasaditi 22.000 stabala, akcija i u ostatku BiH

Volonteri, građani i građanke Kantona Sarajevo, danas će zasaditi 22.000 sadnica u sklopu velike akcije “Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan”, koja se provodi u cijeloj državi.

Cilj ove plemenite akcije je prvenstveno pošumljavanje šumskog zemljišta, ali i sadnja drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima… Ovom akcijom se nastoji podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.

Više od 300 volontera jutros je ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu krenulo na dvije lokacije u ovom kantonu, na kojima će saditi drveće. Oni su u desetak minibusa i autobusa prevezeni na lokacije na kojima će vrijedno raditi.

Junuz Elkaz, koordinator akcije, za Klix.ba je kazao kako ovo zapravo predstavlja veliki dan šuma u BiH, jer se cijela država danas i u narednim danima pošumljava.

“U KS ćemo saditi na dvije lokacije, na Humu i Čavljaku. Prijavilo se 350-450 volontera. Njima smo osigurali prijevoz preko UN volontera, kao i hranu i sendviče. Lokacije za pošumljavanje je odredilo KJP Sarajevo-šume, a donirali su i sve sadnice. Mi u organizaciji smo zadovoljni, vrijeme nas je poslužilo i nadamo se lijepoj i uspješnoj akciji”, kaže Elkaz.

Akcije se provode u cijeloj državi, a u pojedinim njenim dijelovima su odgođene za vikend, kako bi i oni koji rade mogli učestvovati. U narednih sedam dana nova stabla će biti zasađena u 80 općina.

Akciju organizuje Udruženje građana Ruke iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana Mozaik prijateljstva iz Banje Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama i fakultetima te drugim nevladinim organizacijama i udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih) te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

Ovo je samo još jedna u nizu akcija “Let’s Do It”. Poznato je da su ovi volonteri učestvovali i u čišćenju smeća sa brojnim lokacijama u BiH.

 

tačno.net
Autor/ica 24.10.2013. u 10:08