Što stoji iza egzodusa ‘starih’ menadžera Twittera?

Autor/ica 20.12.2011. u 12:17

Što stoji iza egzodusa ‘starih’ menadžera Twittera?

Stari zaposlenici Twittera napuštaju kompaniju, ali iznenadni egzodus ne mora nužno značiti lošu stvar, nego prvi korak ka konkretnim promjenama.

U posljednjih pola godine je više od tucet zaposlenika na visokim pozicijama napustilo društvenu mrežu Twitter, što je potaknulo pitanje što se zapravo događa u kompaniji? Kako saznaje CNNMoney, novo vodstvo Twittera otpustilo je “stare” menadžere, a upućeni izvori smatraju kako je to vjerojatno dobar potez, jer je stagnirajućoj kompaniji nužna promjena.

Prije godine dana Twitter je bio kao “muha bez glave”, kazao je CNN-u jedan od izvora. Suosnivač Evan Williams je tada predao titulu izvršnog direktora Dicku Costolou, koji je bio šef operative, dok je direktor proizvodnog tima Jason Goldman, ujedno jedan od prvih zaposlenika Twittera, bio na odlasku. Cijela situacija stvorila je svojevrsni vakuum u vodstvu kompanije, koja se zatekla s grupom menadžera bez jasne hijerarhije i vizije. Međutim, to se promijenilo u ožujku, kada se u tvrku vratio njen suosnivač Jack Dorsey, zauzevši čelo razvojnog tima, te je ubrzo počela “čistka”, i to ponajviše ljudi koje je ranije doveo Evan Williams. U posljednjih nekoliko mjeseci otpušteni su čelnici marketinga, inženjerskog odjela, odnosa s javnošću…

Početkom ovog mjeseca Dorsey i Costolo već su najavili radikalan pomak – potpuni redizajn servisa, u cilju bržeg i intuitivnijeg korištenja, što bi u konačnici trebalo privući nove korisnike na Twitter. Nove mogućnosti trebale bi biti uskoro dostupne korisnicima web i mobilne verzije servisa. Slijedeći je potez učiniti kompaniju profitabilnom.

Tvrtka sa sjedištem u San Francisku je prošle godine uvela oglašavanje na svojim stranicama, u obliku diskretnih promotivnih poruka i preporuka sponzoriranih korporativnih profila. Danas kompanija ima više od 2.400 oglašivača. Analitička kuća eMarketer očekuje da će Twitter ove godine ostvariti blizu 140 milijuna dolara prihoda od oglašavanja, a u 2012. taj bi prihod mogao dosegnuti oko 260 milijuna dolara.

Jučer je poprilično odjekunula vijest kako su saudijski princ Alwaleed Bin Talal i njegova kompanija Kingdom Holding Company (KHC) uložili 300 milijuna dolara u Twitter. Iz KHC-a su poručili kako vjeruju da će društvene mreže iz temelja promijeniti izgled medijske industrije u nadolazećim godinama. Investicija je rezultat višemjesečnih pregovora i detaljnog dubinskog snimanja te saudijskoj kompaniji omogućuje strateški udjel u Twitteru.

Twitter je lansiran je 2006. godine i danas zapošljava gotovo 800 ljudi. Ovaj mikroblogerski servis ima preko 100 milijuna aktivnih korisnika.

poslovni.hr

Autor/ica 20.12.2011. u 12:17