Kina koristi Srbiju u sporu oko čelika sa EU

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 13.7.2016. u 09:04

Kina koristi Srbiju u sporu oko čelika sa EU

By: dpa-AFX

Evropsko udruženje proizvođača čelika “Eurofer” poziva na uzbunu. Kina bi mogla koristiti jednu srbijansku željezaru da bi bez problema prodavala jeftini čelik u Evropi. Sa visokim kineskim državnim subvencijama “biće i Smederevska željezara nedozvoljeno finansirana” kritikovao je generalni direktor “Eurofera” Axel Eggert prije nekoliko sedmica zaključenu kinesku investiciju u maloj balkanskoj državi.

 “Kina bi mogla preko Smedereva dovoziti u Evropu vlastiti čelik”, objašnjava Eggert bojazan evropskih proizvođača. Dok su u Evropi mnoge željezare na poslednjem tehničkom nivou “Smederevo je daleko pozadi” kritikuje on: “Kako može takva tvornica biti rentabilna?” Osim toga postoji sumnja “da li je državna pomoć za Smederevo u skladu sa normama EU”.

Spor oko čelika je jedna od glavnih tema razgovora EU – Kina koji počinje u utorak u Pekingu. Prema mišljenju “Eurofera” pokušavaju kineska državna preduzeća višak svoje proizvodnje od 400 miliona tona plasirati u Evropi po damping cijenama i time ugroziti domaću proizvodnju. Udruženje procjenjuje cjelokupno tržište čelika u Evropi sa 155 miliona tona. Dok su od države subvencionirane kineske firme prije 15 godina imale 15% svjetske proizvodnje danas je to skoro 50%.

Samo dvije sedmice nakon iznenađujuće kupovine srpske željezare od strane kineskog državnog  preduzeća HBIS došlo je do sukoba sa vladom u Beogradu. “Kinezi su ozlojeđeni: oni ne žele plaćati naše kazne”, pišu najveće srpske novine “Blic”. Pozadina je antidampinški postupak koji je Evropska komisija prošle sedmica otvorila protiv Srbije.

To da se komisija ograničila na period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016. je za Srbiju „sretna okolnost“ piše vladi blizak list „Politika“ u Beogradu. U tom periodu Smederevom je rukovodio slovački preduzetnik Peter Kamaras sa svojom ekipom. Na drugu stranu u međuvremenu je postalo jasno da je željezara Smederevo 2013. i 2014. prodavala čelik po dampinškim cijenama. Kamaras je poslednju godinu završio sa gubitkom od 150 miliona evra. Srbijanski mediji optužuju ga za mutne radnje što on odbacuje.

finanzen.net

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 13.7.2016. u 09:04