‘Korisnici Gmaila ne bi trebali očekivati da je njihova pošta povjerljiva’

tačno.net
Autor/ica 15.8.2013. u 09:00

‘Korisnici Gmaila ne bi trebali očekivati da je njihova pošta povjerljiva’

Korisnici Gmaila nemaju razloga očekivati da je njihova elektronička pošta povjerljiva, poručili su iz Googlea u sudskom dokumentu, prenosi Guardian. Consumer Watchdog, udruga za zaštitu potrošača koja je otkrila dokument, Googleovu je izjavu nazvala “zapanjujućim priznanjem”. Dokument je izašao na vidjelo nakon što su se Google i tvrtke koje se bave srodnim djelatnostima našle pod pritiskom javnosti zbog svoje uloge u prisluškivanju od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

– Google je napokon priznao da ne poštuje privatnost. Ljudi bi ih trebali uzeti za riječ; ako vam je stalo do privatnosti elektroničke pošte, ne koristite Gmail – rekao je John Simpson, projektni direktor Consumer Watchdoga.

Google je spornu tvrdnju iznio prošli mjesecu pokušaju odbacivanja zajedničke tužbe kojim se tehnološkog diva optužuje da je pri pretraživanju elektroničke pošte s ciljem personalizacije oglašavanja prekršio zakone o prisluškivanju. Iz Googlea su pak poručili kako tužitelji pokušavaju kriminalizirati uobičajene poslovne prakse koje su otpočetka bile dio Gmailove usluge.

“Svi korisnici elektroničke pošte nužno moraju prihvatiti da će njihova pošta biti predmet automatizirane obrade”, tvrde u Googleu.

Simpson, dugogodišnji kritičar Googlea, tvrdi kako, kada šalje pismo putem pošte, ne očekuje da će ga poštar otvoriti i pročitati. Slična očekivanja ima i u slučaju elektroničke pošte.

– Kada pošaljem e-mail, očekujem da će biti dostavljen primatelju s Gmail-računom na temelju adrese elektroničke pošte; zašto bih očekivao da će Google presresti njegov sadržaj i pročitati ga? – pita se Simpson.

poslovni

tačno.net
Autor/ica 15.8.2013. u 09:00