Uoči izbora sa 2 mil. kn Bandić oživio Zagreb.hr

Autor/ica 25.5.2011. u 01:09

Uoči izbora sa 2 mil. kn Bandić oživio Zagreb.hr

Zagrebački gradonačelnik najesen kreće u kampanju za parlamentarne izbore/PXL

 


 

Dvotjednik Zagreb.hr, koji je prestao izlaziti prije pola godine, ponovno će se početi izdavati početkom rujna. Financirat će ga samo ured Milana Bandića koji je za to osigurao dva milijuna kuna u proračunu i koji će najesen biti u kampanji za parlamentarne izbore. Tiskovinu će ponovno izdavati Medijska mreža koja upravo pregovara uvjete. Kako su i prvi posao dobili pogodbom, sada natječaj više i nije potreban jer imaju pravo na ime i koncept Zagreb.hr-a. U vlasništvu Medijske mreže više nema formalno Marija Petrovića povezanog s Bandićevim medijskim savjetnikom Božom Skokom. Ostao je zato Tomislav Radoš, bivši direktor u Auto Zubaku. Tko stoji iza projekta indikativno je i u pismu bivšega glavnog urednika koji za rješavanje problema novina traži sastanak Milana Bandića i Bože Skoke.

‘Milanovo glasilo’
Zagreb.hr pokrenut je krajem 2008. i vrijedio je kao Bandićevo glasilo. Nakon lokalnih i predsjedničkih izbora lani je istekao ugovor. Zagrebački holding, koji je prije razlaza SDP-a s Bandićem osiguravao pola novca, više ga nije htio financirati. U dvije godine izlaženja Grad i Holding su transferirali Medijskoj mreži ukupno 25,6 milijuna kuna te platili još oko šest milijuna kuna PDV-a. Novac se postepeno “rezao”, a tako i naklada pa je prvotni ugovor o tiskanju 400.000 primjeraka ostao samo pusta želja. “Proizvod je bio ispod razine i nismo bili zadovoljni, pa smo ga i prestali financirati”, kažu u Zagrebačkom holdingu. S druge strane zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević kaže da oni samo žele novine koje će biti servis građanima jer takve imaju svi europski gradovi. Na opasku da je dva milijuna taman dovoljno da izlaze tijekom vrhunca izborne kampanje, kaže da će osigurati novce i za 2012. godinu. “Skoro svake godine su neki izbori, a Zagreb.hr bi izlazio u kontinuitetu da ga nije bojkotirao Zagrebački holding. Trebaju nam novine koje će davati informacije građanima”, objašnjava dogradonačelnica i dodaje da u Holdingu, osim općih zamjerki, nisu dali nikakve konstruktivne prijedloge.

Šute zbog pregovora
Prema informacijama iz Holdinga, pet novinara koji su dosad punili 90 posto tiskovine, više to neće raditi. Sve je prepušteno Medijskoj mreži. Novinari će morati biti zbrinuti unutar sustava Holdinga. Predsjednica Uprave Medijske mreže Branka Panić potvrdila je da traju novi pregovori o izdavanju Zagreb.hr-a. Međutim, za sva pitanja koja smo poslali upite, uključujući i one što se tiču troškova, zamolila je za strpljenje. “Ne bi bilo korektno bilo što komentirati dok još traju pregovori”, rekla je Branka Panić.

Nerazmjer troškova

Sporna razlika od 9 milijuna kuna
Trošak zaposlenih, opreme, PDV-a i režija za list lani je bio 1,77 milijuna kuna, podatak je AGM-a, podružnice Holdinga koja je bila formalni nakladnik Zagreb.hr-a. Nisu uračunati manji troškovi službi AGM-a, ali i to je do maksimalno dva milijuna kuna. Lani je za Zagreb.hr dano 11 milijuna kuna. Razlika od devet milijuna kuna koju je dobila Medijska mreža za tisak i distribuciju je nerazmjerna, kažu naši izvori upućeni u izdavanje novina.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 25.5.2011. u 01:09