EU ukida oznaku “Made in Germany”?

tačno.net
Autor/ica 18.8.2013. u 09:23

EU ukida oznaku “Made in Germany”?

Oznaka kvalieta proizvoda “Made in Germany”, zahvaljujući prijedlogu Evropske komisije, mogla bi da bude ukinuta. Stručnjaci strahuju od negativnih posljedica po njemačku privredu.

Piše:  Martin Koh / Ivana Ivanović

Do sada su proizvođači oznaku za kvalitet mogli dobrovoljno da stave na svaki proizvod “čiji je bitan dio proizveden u Njemačkoj”, objašnjava Folker Trajer iz Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK). On to objašnjava na primjeru pumpe: “Ako se razvoj, dizajn i montaža odvijaju u Njemačkoj i samo dijelovi dobijaju iz inostranstva, onda se proizvod može označiti sa ‘Made in Germany'”.

Zagarantovan kvalitet

Ipak ta oznaka je mnogo više od pukog označavanja porijekla proizvoda, kaže Jirgen Varvig, predsjednik Njemačkog društva za kvalitet (DGQ). “Iza toga stoji obrada, pouzdanost, dugotrajnost – sve što se može podvesti pod “kvalitet”. Čovjek takođe kupuje i imidž, na primjer njemačku inžinjersku vještinu.”

Procjenjuje sa da bi oznaka “Made in Germany” mogla da bude vrijedna više od 100 milijardi evra, jer se preduzeća i konzumenti odlučuju za skuplju njemačku robu, a ne za povoljnije proizvode iz drugih zemalja. Ali to bi sada moglo da se promijeni.

Prema namjeri Evropske komisije, ubuduće će svaki proizvođač od početka morati da dokumentuje u kojoj državi je poduzet koji proizvodni korak – i potom da izračuna u kojoj zemlji je napravljen najveći dio. Na osnovu toga bi se utvrdila visina carine na krajnji proizvod u skladu sa novim kodeksom carina EU, koji bi krajem godine trebalo da stupi na snagu.

U lošijoj poziciji – srednja ili velika preduzeća?

DIHK hoće da se pridržava postojeće odredbe, jer se oznaka “Made in Germany” do sada dobro pokazala, kaže Trajer. Obavezna oznaka koju predviđa EU će posebno za srednja prduzeća značiti dodatne troškove, a da pri tom potrošači neće imati više sigurnosti kada je riječ o porijeklu proizvoda.

S tim se ne slaže advokat Morton Duglas iz Frajburga: “Ne vjerujem da će to pogoditi prvenstveno srednja preduzeća, već mnogo više velika preduzeća, koja mnogo više nabavljaju u inostranstvu. Oni bi možda mogli u manjoj mjeri da koriste oznaku ‘Made in Germany’. Srednja preduzeća, koja najčešće proizvode sama, će znati kako da izađu na kraj s novom odredbom.”

Zašto baš sad?

DIHK i DGQ pretpostavljaju da se iza prijedloga Komisije krije protekcionistički motiv: naime, da bi južne države EU u krizi navođenjem porijekla proizvoda mogle bolje da se nose s jeftinom konkurencijom iz jugoistočne Azije. Sljedeći korak bi podrazumijevao da oznake specifične za pojedinu zemlju mogu da budu pretvorene u “Made in EU”. Takav razvoj bi za dobrostojeću izvoznu naciju Njemačku, bio vrlo problematičan, kaže Varvig. “Naravno da želimo da cijela Evropa napreduje, to se podrazumijeva. Ali to se mora desiti tako što će druge zemlje povećati konkurentnost. To se ne može desiti odlukom da se iznenada promijene pravila.”

Ipak, moraće da prođe još neko vrijeme dok ne bude usvojena nova odredba EK. Prijedlog Komisije moraju da usvoje Evropski parlament i države članice.

dw

tačno.net
Autor/ica 18.8.2013. u 09:23