Propast ubice Horvatinčića: Raspada se Centar Cvjetni

Autor/ica 25.3.2012. u 17:53

Propast ubice Horvatinčića: Raspada se Centar Cvjetni

Cvjetni je kruna moje vizije, projekt koji objedinjuje sve što sam naučio. Mjesto je to koje će mojem i vašem gradu pružiti dimenziju više i vratiti život u samo srce grada, u lokalitet koji je toliko bitan u kolektivnoj svijesti Zagrepčana da ne smije više biti lišen života. Jer Cvjetni će prije svega biti javni prostor, široka natkrivena ulica gdje se može sjesti na klupe, popiti kava uz zvukove uličnih svirača ili uživati u šopingu u vrhunskoj ponudi robnih marki kakve Zagreb treba i zaslužuje”, napisao je u uvodu kataloga povodom otvorenja Cvjetnog Tomo Horvatinčić, investitor najkontroverznijeg građevinskog pothvata u bližoj zagrebačkoj povijesti.

 

Ni sam Horvatinčić vjerojatno nije mogao naslutiti da njegov životni projekt suvremene interpolacije na jednom od najpopularnijih zagrebačkih trgova ne samo da neće vratiti život u centar grada, već će ni godinu dana od otvorenja, uoči 7. travnja i proslave prve godišnjice, doživjeti potpuni neuspjeh. Jer iza fensi staklenog pročelja sa žaluzinama koje se pokreću na električni motor krije se priča o šoping-centru iz kojeg bježe i kupci i trgovci. Cvjetni je danas, prošetate li se njegovim tmurnim i klaustrofobičnim promenadama, nalik na neko ukleto mjesto, s čudnom vibrom u zraku. Prodavači se tamo ne smiju. Nemaju zašto. Sumornu atmosferu tek malo razbije glazba koja se pušta potencijalnim kupcima kako bi ih malo oraspoložila i potaknula na potrošnju. A njih je zaista, zaista malo. Oni malobrojni koji dođu odu uglavnom do H&M-a. Ako ste te sreće da imate lokal u njihovoj blizini, onda možda navrate i do vas i potroše par stotina ili tisuća kuna. Ostali većinom propadaju. Iz dana u dan sve je više zatvorenih lokala. Gotovo svi restorani i caffe barovi, osim G Pointa koji gleda na Cvjetni trg, više ne rade. Dotukla ih je visoka najamnina i loš promet. Nisu, kažu, bili ni zadovoljni Upravom Cvjetnog. Lokoti su na vratima Dark Mint Pleasure Bara, Renza i The Living Rooma. Varšavska je prazna, nema više terasa sa stolovima. Ništa od najavljene nove zagrebačke špice otvorene u srpnju 2011. nije preostalo. Na etaži -1, gdje je bila smještena većina ugostiteljskih objekata, samo je nekoliko lokala otvoreno. Zatvorena je trgovina Rituals, čiji su vlasnici pobjegli u Arena Centar. Nema više ni Karike, trgovine sa Sonyjevom opremom, a zbog lošeg poslovanja zatvoren je i butik s dječjom opremom, Hallmark Babies. V.B.Z. knjižara, koja je djelovala u prostoru namijenjenom za javne sadržaje, još je u listopadu morala iseliti, a Replay u sličnom prostoru još nije ni otvoren. Na prvom katu centra zbog slabog prometa zatvoren je i Pepe Jeans, a i mnogi drugi trgovci posluju s gubitkom i razmišljaju o napuštanju Cvjetnog. Ne radi ni DM, što je posebno začudilo preostale trgovce u centru. Čudili su se i kupci koji su poljubili vrata DM-a, na kojima stoji pečat Državnog inspektorata.

“Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da DM obavlja djelatnost trgovine na malo u prostoru za koji ne posjeduje rješenje Gradskog ureda za gospodarstvo o ispunjavanju propisanih minimalno tehničkih uvjeta. Njima je prvo izrečena zabrana obavljanja djelatnosti u tom prostoru, dan im je rok od pet radnih dana da ishode potrebno rješenje i da uplate 30 tisuća kuna u proračun, a s obzirom na to da nisu ispunili navedene uvjete, 19. ožujka izvršeno je pečaćenje objekta”, poslali su nam odgovor iz Državnog inspektorata, dok iz DM-a nismo dobili objašnjenje jer nisu stigli odgovoriti do zaključenja broja.

 

Tekst preuzet iz  magazina Like!

Tagovi:
Autor/ica 25.3.2012. u 17:53