Zbog ovog telegrama je počeo Prvi svjetski rat!

tačno.net
Autor/ica 13.10.2013. u 08:48

Zbog ovog telegrama je počeo Prvi svjetski rat!

Carsko Kraljevska vlada prinuđena je da se osloni na silu oružja, radi očuvanja svojih prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom – navodi se u dokumentu koji je poslao ministar inostranih poslova Austrougarske Kont Berhtold

Prvi svjetski rat zvanično je započeo nakon telegrama koji je Austrougarska poslala Srbiji 28. jula, u kojem ministar inostranih poslova te zemlje Kont Berhtold ističe da “Austrougarska od tog trenutka smatra da se nalazi u stanju rata sa Srbijom”.

Telegram prenosimo u cjelosti:

“Kraljevska vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. jula 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu. Zato Carsko Kraljevska vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja, radi očuvanja svojih prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u stanju rata sa Srbijom.Ministar inostranih poslova Austrougarske, Kont Berhtold”

Ovaj dokument zapravo je bio logičan slijed događaja nakon Julskog ultimatuma koji je Srbiji upućen nepunih mjesec dana nakon što je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. u Sarajevu. Austrougarska je optužila vlast u Srbiji za podršku organizaciji “Mlada Bosna” i tražila je potpuno neprihvatljive uslove od Srbije.

Britanski ministar inostranih poslova ser Edvard Grej opisao je dokument kao “najteži ultimatum ikad upućen jednoj državi od strane druge zemlje“.

Nakon što je Srbija odgovorila na dopis, navodeći da ne može da ispuni tačku 6. koja je zahtijevala miješanje austro-ugarskih organa u sudski postupak, jer bi to predstavljalo kršenje ustava i suvereniteta Srbije, ministarstvu spoljnih poslova Kraljevine Srbije stigao je telegram ministra inostranih poslova Austrougarske, Konta Berhtolda koji smo objavili.

Diplomatska prepiska zapravo je bila samo maska za događaje koji su unaprijed isplanirani, odnosno početak Prvog svjetskog rata. Do 28. juna 1919, kada je potpisan Versajski mir, u Prvom svjetskom ratu učestvovalo je više od 70 miliona ljudi, poginulo je više od 15 miliona ljudi, dok je 20 miliona ranjeno.

Izvor: Telegraf

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 13.10.2013. u 08:48