Sjepan Mesić i Budimir Lončar distancirali se od IFIMES-a

tačno.net
Autor/ica 29.5.2020. u 17:23

Sjepan Mesić i Budimir Lončar distancirali se od IFIMES-a

Foto: IFP

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Sjepan Mesić i posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije Budimir Lončar, članovi IFIMES-a, distancirali su se od nedavno objavljenih analiza ovoga Instituta.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Kao počasni predsjednik, odnosno kao predsjednik Savjeta IFIMEs-a imamo potrebu, a smatramo i svojom dužnošću, javno se distancirati od nedavno objavljenih analiza ovoga Instituta koje se bave stanjem u Srbiji uoči parlamentarnih izbora i aktivnošću stranih obavještajnih službi u toj zemlji, odnosno stanjem u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Obje “analize” (vrlo svjesno stavljamo tu riječ u navodnike) primjer su jednostranog i tendencioznog interpretiranja činjenica uz dodatak ničime potkrijepljenih pretpostavki, pa čak i izričitih optužbi (bilo na račun pojedinih političara, bilo pojedinih država). Ne želimo se upuštati u spekuliranje o tome kome takvi tekstovi koriste i tko bi od njih mogao imati najviše koristi, odnosno koja je svrha njihovoga objavljivanja. Smatramo, međutim, da institucija koja pretendira na to da bude shvaćena kao ozbiljna, ne bi smjela pod svojim imenom puštati u javnost ovakvu mješavinu nepobitnih činjenica, neutemeljenih zaključaka i ničime poduprtih tvrdnji.

Duboko smo uvjereni da stanje u svim državama jugoistočne Evrope (ili “zapadnog Balkana”) itekako traži objektivnu i svestranu analizu koja će biti isključivo u funkciji istine i promicanja demokracije, boljeg međusobnog razumijevanja i suradnje, ali nikako u funkciji bilo koje interesne skupine, bilo domaće, bilo inozemne. Spomenute 2 “analize” tome ne služe. Da smo prethodno bili upoznati s njihovim sadržajem, izrazili bismo rezervu u odnosu na njihovo objavljivanje, u svakome slučaju u ovome obliku u kojemu su ugledale svjetlo dana. Ovako, preostaje nam samo da se naknadno od njih javno distanciramo”, stoji u saopštenju.

tačno.net
Autor/ica 29.5.2020. u 17:23