Svetislav Basara: Rolling Recognition

Autor/ica 10.9.2011. u 10:44

Svetislav Basara: Rolling Recognition

Nisu Stonsi promenili ime. Teorija je u pitanju. Teško je odoleti čarima teorije. A naša državica je, Bogu hvala, dušu dala za teoretičare. I svi su dobrodošli i opšteprihvaćeni. Evo, čitam da je izvesni docent sa Pravnog fakulteta pustio u teorijski opticaj najnovije dostignuće „srpske misli“ – kotrljajuće priznanje. Nekako mi ono „kotrljajuće“ više ide uz ležaj, ali živimo u postmoderno doba. U teoriji je sve dozvoljeno.

Docent tvrdi da je prihvatanje pečata Carina Kosovo u stvari „kotrljajuće priznanje“ lažne republike. Ja tu ne, međutim, ne vidim nikakvo priznanje. Ali mnoge stvari se mogu videti kad samo kad se to hoće, a ta viđenja su grubo podeljena na dve kategorije. Ili su samozavaravanje ili, pak, paranoja. Ako podlegneš i jednom od ta dva, život će ti proći u veselju jer ćeš uvek videti ono što želiš, mada viđeno ne mora uvek biti prijatno.

Ali da ne dužim. Ja u tom pečatu, u toj Carini Kosovo, ne vidim ni P od priznanja. Da na štambilju piše: Republika Kosovo, Carina, stvar bi iz osnova bila drugačija. Ali tako to ne piše. Carina Kosovo, to daje priliku svakom konzervativcu da tu carinu shvati kao srpsku, samo malo odmetnutu, jer zvanična doktrina tvrdi da je Kosovo Srbija. Zbog čega, onda, kosovska carina ne bi bila srpska? Kakvi su to semantički dvostruki aršini. Ko koga ovde, da prostite, zajebava? Ako već „nikada nećemo dati Kosovo“, zašto se olako dajemo kosovsku carine. Sve će to, valjda, jednog dana ponovo biti naše.

Lepo je Niče rekao: ako malo duže gledaš u bezdan, bezdan počinje da gleda u tebe. Tako je, dame i gospodo, i sa priznanjima. Bar ja tako skromno mislim. Ako predugo vremena u svemu vidiš priznanje, pre ili kasnije priznanje će početi da gleda u tebe. To jest – biće tu pred tobom, jednako stvarno kao i tvoje odricanje priznanja, a znamo kako negativiteti završavaju.

Kad smo već kod kod semantike i etimologije, nije loše da malo pretresemo značenje reči priznanje. Gle čuda, ta reč nema mnogo veze sa istražnim postupcima i – kako to mnogi ovde vide – sramotom, poniženjem i nepravdom. Jok, more! Priznanje podrazumeva pristupanje k znaju ili – što se bolje vidi na latinskom recognitio, ponovno saznavanje, prepoznavanje. Reči, međutim, nisu nasilnici.

Etimologija reči priznanje nikoga ne može naterati da bilo šta prizna, bar u onom krivično-pravnom i političkom značenju. Pa u tom smislu, Republika Kosovo ne može biti priznata od strane Republike Srbije, jer to ne dozvoljava ustav. Ali bilo bi dobro da se prizna da postoji Kosovo i da na Kosovu postoje ljudi, među njima i naši sunarodnici, koje usled siline nepriznavanja deru i albanske i srpske kabadahije. Bilo bi dobro da političari prepoznaju – sinonim! – činjenicu da je smirivanje situacije i normalizacija komunikacije između Srbije i Kosova isto toliko važna za Srbiju, koliko i za Kosovo, a možda za Srbiju i važnija.

 

Autor/ica 10.9.2011. u 10:44