Raspisan konkurs za učešće na 9. Bosifestu

tačno.net
Autor/ica 30.11.2017. u 09:43

Raspisan konkurs za učešće na 9. Bosifestu

Organizator filmskog festivala osoba sa invaliditetom Bosifest, Hendi centar Koloseum, raspisao je konkurs za prijem filmova na 9 . Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest, koji će se održati od 10. do 12. oktobra 2018. godine u Sava Centru (Beograd, Srbija).

Konkurs je otvoren od 25. novembra 2017. do 25. marta 2018. godine, a rezultati selekcije biće objavljeni 25. aprila 2018. godine.

Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.

Žiri Festivala dodeliće sledeće nagrade:

 • Gran Prix za najbolji film
 • Nagradu za najbolju režiju
 • Nagradu za najbolji scenario

Uslovi prijavljivanja i učestvovanja:

 1. Žanr: dokumentarni filmovi na temu osoba sa invaliditetom
 2. Trajanje filma: maksimum do 120 minuta
 3. Film mora da bude na engleskom jeziku ili sa srpskim/engleskim titlom
 4. Film mora da bude produciran u prethodnih 7 godina
 5. Film mora biti poslat najkasnije do 25. marta 2018. godine
 6. Svi video zapisi moraju biti u DVD formatu
 7. Organizacija BOSIFEST-a može da koristi u reklamne svrhe deo primljenog rada (do minut trajanja)
 8. Komisija dobija najmanje dve kopije filma (DVD format) i sve kopije zadržava festival

Potrebno je dostaviti i sledeće:

 • sinopsis ili tekstualno objašnjenje dužine između 100 i 200 reči
 • dijalog listu (ukoliko postoji)
 • dve slike iz filma ili sa snimanja filma
 • biografiju i fotografiju autora
 • godinu i mesto rođenja autora/autorke filma, zanimanje, mesto boravka i
 •  kontakt (telefon i e-mail)

Formular Prijave na konkurs možete pronaći na sajtu Festivala – www.bosifest.rs

Radove i prateće materijale, sa naznakom “Za konkurs BOSIFEST 2018” slati na sledeću adresu:

Hendi Centar Koloseum, Beograd

Pančićeva 14

11000 Beograd

Srbija

Sve u vezi konkursa možete pitati putem emaila: film@bosifest.rs, ili telefonom: +381 11 263 78 20 (10-14h)

Gran pri 8. Bosifesta, koji se sa velikim uspehom održao od 10. do 12. oktobra ove godine u beogradskom Sava centru, osvojio je francuski dokumentarni film „Ustani i hodaj“ Matjua Firmina, nagradu za najbolju režiju dobio je „Daniel“ Anastazije Dobrovske (Poljska), a za najbolji scenario „Poslušaj tišinu“ Mariam Čačije (Gruzija). Specijalna priznanja pripala su filmovima „U drugom svetu“ Ane Bedinske (Poljska), „Dva sveta“ Macleja Adameka (Poljska) i „Moj brat heroj“ Jonatana Nirua i Enoša Kaselua (Izrael).

Nagrade su na zatvaranju Festivala 12. oktobra u „Amfiteatru“ Sava centra uručili predsednica žirija Anica Dobra i član žirija Radoslav Zelenović.

Dobitnik Gran prija Matju Firmin, koji u svom filmu prikazuje kako se izborio sa paraplegijom, izjavio je da je srećan zbog nagrade, a pre svega zbog prilike da film prikaže i van Francuske, te zahvalio Bosifestu što baca pozitivno svetlo na probleme osoba sa invaliditetom.

„Svi mi imamo duboko u sebi snagu da se borimo. Važno je to znati. Bio sam pesimista, ali ako sam ja mogao da pronađem tu snagu, onda to svako može. Ipak, ne bih bio tu bez pomoći svojih prijatelja, ali i javne zdravstvene službe. Zato svi treba da branimo javni zdravstveni sistem“, poručio je Firmin.

Anica Dobra je naglasila da bi želela da svi dobiju nagrade. „Hvala vam na inspiraciji, na snazi. Neverovatno je da jedan ovakav festival postoji u našem gradu. To je jedan od dobrih razloga zašto treba ostati ovde“, rekla je ona obraćajući se mnogobrojnoj mladoj publici.

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja srednjoškolaca i studenata koji su pratili Festival, kao i uverenje da će filmovi koje su videli uticati na njihovo razmišljanje, kako sada, tako i kada postanu političari, novinari, doktori, umetnici…

„Važno je da budemo ljudi jedni prema drugima, da imamo empatiju ne samo prema osobama sa invaliditetom, nego prema svima. To je cilj našeg Festivala“, rekao je on.

Ivić je zahvalio profesorima, đačkim i studentskim parlamentima za organizovanu posetu, kao i članovima žirija na podršci, zatim hotelima koji su ugostili strane autori, a takođe i velikoj grupi volontera.

Tokom trajanja 8. Bosifest publika je imala priliku da pogleda ukupno 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa. Svi filmovi su premijerno prikazani u Srbiji, a prvog festivalskog dana održana je i svetska pretpremijera izraelskog dokumentarca “Moj brat heroj”.

Ove godine prateći program činila je konferencija “Pokreni promenu”, koja se održala drugog i trećeg festivalskog dana pre projekcija filmova (12-15.30h). Na konferenciji su učestvovali stručnjaci koji su održali interaktivna predavanja na teme:

 • Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom;
 • Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom;
 • Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju;
 • Kultura, tolerancija, različitost.

Bosifest je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u Jugoistočnoj Evropi. Do sada je u okviru Bosifesta prikazano preko 300 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Više informacija o Bosifestu možete pronaći na zvaničnom sajtu – www.bosifest.rs

tačno.net
Autor/ica 30.11.2017. u 09:43