Propuštena šansa za bolje odnose

tačno.net
Autor/ica 10.11.2014. u 21:20

Propuštena šansa za bolje odnose

Foto: Darko Vojnovic

“Danas smo imali šansu da okrenemo novu stranicu u odnosima dve zemlje. Žao mi je što je provokacija koja je došla od strane premijera Albanije Edija Rame dovela do toga da ta šansa u ovom trenutku bude propuštena. Ali još uvek želimo da radimo zajedno za budućnost našeg regiona” , rekao je za RSE Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, posle sastanka u Beogradu sa albanskim premijerom.

Zoran Glavonjić i Milan Nešić, RSE

Edi Rama, prvi premijer Albanije u poseti Srbiji nakon Envera Hodže pre 68 godina, dočekan je uz najviše državne počasti posle kojih je sa premijerom Aleksandrom Vučićem imao sastanak u četiri oka, nakon kog je usledila press konferencija.

Obraćanje novinarima počelo je prijateljskim porukama, izjavama o potrebi saradnje i neophodnosti puta ka evrointegracijama, ali sve se ubrzo promenilo nakon uvodnog izlaganja Edija Rame.

“Nezavisnost Kosova je realnost i što pre to Srbija prihvati brže ćemo kao region ići napred. To je realnost koju je prihvatila velika većina država sveta. Naši stavovi se razlikuju ali to ne bi trebalo da nas sprečava da jedni drugima u oči kažemo istinu. Put svih nas u regionu je jednosmeran, a to je zajednički put ka Evropskoj uniji. Što pre to prihvatimo brže ćemo ići napred u svakom smislu.”

Ova izjava iznenadila je Aleksandra Vučića, posebno što na sastanku Kosovo nije bilo tema, pa je reagovao posle prvog novinarskog pitanja.

„Najpre želim da kažem da nisam očekivao provokaciju od gospodina Rame. I nisam očekivao da će da govori o Kosovu i Metohiji jer ne znam kakve on ima veze sa Kosovom i Metohijom. Ali moram njemu da odgovorim jer neću da dozvolim da iko ponižava Srbiju u Beogradu. Kosovo i Metohija je deo Srbije, po Ustavu Republike Srbije, i nikakve veze sa Albanijom nije imalo i neće imati.“

Iako je Ramin dolazak počeo u prijateljskom tonu, uprkos nedavnim tenzijama, nakon razmene ovih stavova dijalog je nastavljen u zategnutoj atmosferi.

Tema Kosova tako je u zasenak bacila sve pozitivne poruke koje su dvojica premijera poslala javnosti, da je njihov sastanak istorijski korak napred u odnosima dve zemlje, potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti carine, ali i poziv Vučiću da iduće godine dođe u Tiranu. Premijer Srbije ipak je potvrdio da će posetiti Albaniju.

“Naravno, trudiću se da budem gost koji neće da provocira domaćina. Ali ću doći sa istim porukama, da je Kosovo i Metohija deo Srbije. I doći ću sa porukom da verujem u UEFA jer sam siguran da je dobro razumela šta se desilo ovde na stadionu Partizana. To potvrđuje i činjenica da je utakmicu registrovala rezultatom 3:0 za Srbiju. Verujem da će i naši nadležni organi doći do rezultata u istrazi i da ćemo pokazati šta se desilo. Nije bilo slučajno i bilo je vrlo organizovano. Što se tiče svega drugog, mi smo spremni da sarađujemo.”

Poseta Rame došla je posle velikih tenzija izazvanih incidentom na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija na kojoj je iznad terena puštena bespilotna letelica sa zastavom takozvane Velike Albanije, posle čega je privremeno odložen susret dvojice premijera. Nadležni organi u Srbiji saopštili su da sumnjaju da je za organizaciju te političke provokacije odgovoran brat Edija Rame koji se, uz činjenicu da nije bilo novinarskih pitanja da li je to tačno, na duhovit način osvrnuo na taj događaj.

“U svakom slučaju, više volim košarku nego fudbal. Želeo bih da u Tirani odigramo meč veterana Albanije i Srbije. Voleo bih da zaigram za Srbiju, a da na primer Aleksandar igra u timu Albanije, bila bi to fantastična prijateljska utakmica. Srbija bi sigurno pobedila jer bih ja igrao sa njima. Srećan sam što su danas albanska i srpska zastava ovde zajedno, kao obostrani izraz dobre volje da se gleda napred i da fudbal i folklor ne mešamo sa našom budućnošću i budućnošću naše dece”, rekao je Edi Rama.

Kao jedna od potvrda obostranih izjava o potrebi da se problemi i incidenti ostave u prošlosti, posle sastanka u Beogradu najavljeno je da će se raditi na sporazumu na osnovu kog bi građani Srbije i Albanije u ove države mogli da putuju samo uz ličnu kartu.

Nakon problema zbog različitih stavova o Kosovu i situacije koju je Aleksandar Vučić nazvao incidentom dvojica premijera na konferenciji za medije više se nisu vraćala na tu temu. Iako je za ovaj događaj vladalo veliko interesovanje novinara iz regiona novinarima su bila dozvoljena samo četiri pitanja, po dva za medije iz Albanije i Srbije.

U programu dvodnevnog boravka Edija Rame u Srbiji, pored susreta sa Aleksandrom Vučićem, je i predavanje na okruglom stolu “Saradnja Srbije i Albanije”, sastanak sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i poseta Preševu.

tačno.net
Autor/ica 10.11.2014. u 21:20