Održana promocija knjige stihova Aleksandra Ilića

tačno.net
Autor/ica 10.6.2021. u 09:54

Održana promocija knjige stihova Aleksandra Ilića

Foto: Belkisa Beka Abdulovic

Baletski umetnik i koreograf Aleksandar Ilić je sinoć 9. juna promovisao svoju treću zbirku poezije Sanjaj snove koja je predstavljena u Biblioteci grada Beograda (BGB).

Pesnik je kao i igrač ogoljen pred publikom. Ja vam večeras prikazujem svoje ogoljeno srce. Odlučite se za jedan stih, upišite svoje ime i neka vam ta pesma bude poklon, naveo je Ilić prisutnima u sali Odeljenja umetnosti BGB.

Zbirka Sanjaj snove (2020), u izdanju Centra Fabula nostra, sadrži nenaslovljene stihove, podeljene u tri celine Snovi, Ljubav i Nostalgija, a Ilić knjigu otvara porukom: Trebalo je samo ispevati maleni stih pa da ga kosmos prigrli. Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković ocenila je da Ilićeve pesme nose univerzalnu poruku, a da u pesnikovoj knjizi „prisustvujemo jednoj intimnoj, veoma važnoj ispovesti bez koje nije moguće razumeti suštinu ljudskog bića“.

Bezbroj puta čitajući stihove, svako slovo i svaku tačku, glasno osluškujući melodiju, uobrazila sam da su to pesme pisani meni, primetila je urednica izdanja Teodora Sujić.Prema njenim rečima, svaki čitalac kada bude imao ovu knjigu u rukama mora pronaći pesmu za koju će sam rešiti da li je pisana za njega.

Sujić je potom podelila tri primerka knjige nasumično odabranim posetiocima, među njima je bio i poznati pisac Miomir Petrović, i zamolila ih da pročitaju stihove na strani koju su slučajno otvorili. Na kraju je pročitao „jednu od svojih omiljenih pesama“ i sam autor knjige.

Aleksandar Ilić koreograf, Prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, ima iza sebe autorstvo šest celovečernjih baleta i veliki broj koreografija koje je ostvario za opere i savremene plesne produkcije.

Postdiplomske studije završio je na Konzervatorijumu za muziku i ples triniti Laban u Londonu (2012.), a doktorske započeo na u AMTII u Plovdivu (2021.).

Autor je knjiga stihova Praznik srca i U prisustvu šapata. U saradnji s Teodorom Sujić je preveo knjigu Modeliranje baletskih repertitora Tanje Vujisik (2019).

Dobitnik je brojnih umetničkih i društvenih priznanja i nagrada, među kojim je svakako najznačajnija Nagrada za životno delo Filip Višnjić koju mu je dodelio njegov rodni grad Šid za doprinos u kulturi. Dobitnik je prestižnog priznanja u Ujedinjenim Nacijama (SAD) u saradnji sa američkim i kineskim umetnicima.

Profesor je u Institutu za umetničku igru u Beogradu čiji je jedan od osnivača, a od 2019. godine na poziciji v.d. direktorka Kulturnog centra Beograda.

tačno.net
Autor/ica 10.6.2021. u 09:54