DB Srbije stoji iza ubistva srpske djece u Peći 1998. godine?

tačno.net
Autor/ica 18.1.2014. u 10:20

DB Srbije stoji iza ubistva srpske djece u Peći 1998. godine?

Bivši načelnik DB nudi dokaze da je za smrt šestorice mladića u kafiću „Panda“ odgovoran Legija, dok bivši komandant JSO tvrdi da je sve uradio po nalogu DB, sa Markovićemna čelu.

Nadležnim organima ponuđeni su dokazi da su za smrt šestorice srpskih mladića u kafiću „Panda“ u Peći 1998. odgovorni pojedinci iz tadašnje službe Državne bezbjednosti, saznaje Kurir.

Izvor blizak Vladi Srbije tvrdi da je Radomir Marković, bivši načelnik DB, ponudio nadležnima konkretne dokaze da je napad na kafić „Panda“ 14. decembra 1998. izveden u organizaciji Milorada Ulemeka Legije! Marković, navodno, ima dokaze da je grupu koja je izvela tu akciju, za koju se godinama vjerovalo da je djelo albanskih ekstremista, organizovao bivši komandant JSO.

Cilj ovog zločina bio je, prema riječima izvora lista, da se u očima međunarodne javnosti OVK prikaže kao teroristička organizacija i opravdaju akcije srpskih snaga na području Kosova.

– Međutim, s druge strane, Ulemek je spreman da posvjedoči o direktnoj odgovornosti Radomira Markovića za taj zločin. Ulemek je otkrio da je nalog za organizovanje ljudi iz bezbjednosnih struktura za ubistvo u Peći stigao iz samog vrha službe DB, na čijem čelu je u to vrijeme bio Rade Marković. Oni sad okrivljuju jedan drugog, još ne znamo kakve dokaze posjeduju, ali činjenica je da je za taj zločin odgovorna država, to jest DB – kaže izvor lista.

– Ovo jeste problem za Srbiju, godinama se taj zločin pripisivao albanskim ekstremistima i ne samo to. Taj zločin, ubijanje srpske djece, smatrao se povodom da srpske snage krenu u akciju na Kosovu. Ako se ti dokazi ispostave kao relevantni, ovo je veliki šamar – kako da objasnite roditeljima te djece da su im sinovi žrtvovani da bi se opravdala akcija DB. S druge strane, mi kao zemlja moramo da raščistimo sa sjenkama iz prošlosti i riješimo sve zločine, ma koliko da nam se ne sviđa ishod – dodaje izvor.

Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je nedavno da nas zbog onoga što se dogodilo u kafiću „Panda“ sve može zaboljeti glava i da još treba videti da li se mogu naći valjani dokazi koji bi ukazivali na zločince.

– Moram da demantujem da su u ubistvu srpskih dječaka u kafiću „Panda“ u Peći učestvovali MI6 ili SAS. To nanosi štetu našoj zemlji, mi s njima imamo odlične odnose, a oni s tim nemaju veze. Tu ima čudnih stvari i veoma je teško da o tome danas govorim. Kada budemo imali više detalja, mi ćemo o njima obavijestiti javnost – rekao je Vučić nedavno.

Ubice obučene u crno

Podsjetimo, još uvek nepoznati počinioci 14. decembra 1998. ubili su u kafiću u Peći šestoricu mladića – Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (18), Svetislava Ristića (17), Zorana Stanojevića (17), Dragana Trifovića (17) i Ivana Radevića (25). Nikola Rajović, njihov drug, koji se u trenutku masakra zatekao u kafiću, priča:

– Čuo sam strahovit tresak vrata, a zatim i pucnjavu. Moji drugovi su padali kao snoplje jedan za drugim. Na vratima su stajala dvojica terorista obučena u crno s kapama na glavi i nemilosrdno pucali po nama. Prvi metak je pogodio Ivana, koji je pao na mene – ispričao je jednom prilikom Rajović.

Državni organi su tada preko medija okrivili albanske ekstremiste za zločin, a istraga o ubistvu nikad nije sprovedena.

Majka ubijenog dječaka traži odgovore

Slavica Obradović, majka Ivana Obradovića, najmlađeg među ubijenima, pita kako oni, njihovi roditelji, da zaborave taj dan.

– Ima li i naša država prava na to? Ostalo nam je samo to da tražimo da se ne zaborave dečaci i mladići koji nisu znali šta znači mržnja – rekla je Obradović, koja svih ovih godina traži odgovor na pitanje ko je naredio ubistvo.

 Portal Analitika

tačno.net
Autor/ica 18.1.2014. u 10:20