MEĐUNARODNI DAN ZNAKOVNIH JEZIKA – 23. SEPTEMBAR ISPRED KCB-a, KNEZ MIHAILOVA

tačno.net
Autor/ica 22.9.2020. u 10:41

MEĐUNARODNI DAN ZNAKOVNIH JEZIKA – 23. SEPTEMBAR ISPRED KCB-a, KNEZ MIHAILOVA

Kulturni centar Beograda, u saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda (GOGB), Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ), Savezom gluvih i nagluvih Srbije (SGNS) kao i Evropskim forumom tumača za znakovni jezik (EFSLI), u sredu 23. septembra, od 10 časova, ispred svojih prostorija u Knez Mihailovoj ulici, predstaviće javnosti Međunarodni dan znakovnih jezika, kroz prigodan program, koji je prilagođen ovoj grupi osoba sa invaliditetom.

Generalna Skupština UN-a proglasila je 23. septembar za Međunarodni dan znakovnih jezika kako bi se podigla svest o važnosti upotrebe znakovnog jezika kao preduslov za punopravno ostvarivanje ljudskih prava gluvih i nagluvih osoba. Preko 72 miniona gluvih ljudi na svetu koristi više od 300 različitih znakovnih jezika. Tog dana se slavi lepota i značaj srpskog znakovnog jezika, poniklog iz kulture zajednice gluvih u Srbiji. Ova proslava je uvod u Međunarodnu nedelju gluvih koja se u čitavom svetu obeležava poslednje nedelje septembra meseca. Tokom te nedelje, gluve osobe u preko 133 zemlje sveta ukazuju na barijere u komunikaciji sa kojima se susreću svakodnevno, ali isto tako predstavljuju svoje uspehe i dostignuća.

Druženje sa zajednicom gluvih počeće u 10 časova, gde će svi prisutni moći da nauče svoje ime na znakovnom jeziku, deliće se i lifleti sa azbukom na srpskom znakovnom jeziku i mnogi drugi promotivni materijali. U 11 časova direktor Aleksandar Ilć obratiće se prisutnima sa predstavnicima vlasti i uvaženim gostima, a u 11 i 30 imaćemo priliku zajedno da gledamo inkluzivnu predstavu u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović. Posle 12 časova zakazana je panel diskusija u Artget galeriji, gde će se organizatori obratiti medijima.

Svi prisutni biće pozvani da prošetaju do Cvetnog trga, gde je Kulturni centar Beograda svoj prostor ustupio gluvim umetnicima, koji će izložiti svoje radove, te će do kraja ove svečane nedelje javnost moći upravo na ovom mestu da se druži sa zajednicom gluvih i upozna lepotu i bogatstvo srpskog znakovnog jezika.

Sreda 23. septembar

Plato ispred prostorija KCB-a u Knez Mihailovoj

10:00 okupljanje i početak programa

11:00 obraćanje organizatora, predstavnika vlasti i gostiju

11:30 inkluzivna predstava u izvođenju pozorišta Duško Radović

12:15 panel diskusija u galeriji Artget

tačno.net
Autor/ica 22.9.2020. u 10:41