Digitalni narativ – “Operacija skrivanja tela”

tačno.net
Autor/ica 16.12.2021. u 13:58

Izdvajamo

  • „Ja nisam bio zabrinut što moram da obavim taj zadatak, jedino sam se iznenadio što me je lično general pozvao, ali nisam mislio da tu ima mesta za sumnju, pošto je on rekao da će tela biti identifikovana i sahranjena posle rata.“ (Svedok K-87, pripadnik MUP-a Srbije)

Povezani članci

Digitalni narativ – “Operacija skrivanja tela”

Foto FHP

Fond za humanitarno pravo (FHP) objavio je svoj šesti digitalni narativ „Operacija skrivanja tela“, koji je nastao na osnovu FHP Dosijea “Uklanjanje dokaza o zločinima tokom rata na Kosovu: OPERACIJA SKRIVANJA TELA” iz 2017. godine.

Od 2001. godine do danas, na teritoriji Republike Srbije su na pet lokacija otkrivene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima 948 Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu, prevashodno civila. U martu 1999. godine, u vrhu vlasti je isplanirana operacija premeštanja tela civila koje su ubile vojne i policijske jedinice, kako bi se uklonili dokazi o zločinima i sprečila svaka mogućnost domaće ili međunarodne nezavisne istrage. Operacija je počela najkasnije početkom aprila 1999. godine i trajala je do kraja maja 1999. godine. Sve informacije o pokopavanju tela u masovne grobnice držane su u tajnosti do maja 2001. godine.

Digitalni narativ „Operacija skrivanja tela“ sadrži snimke svedočenja, fotografije lokacija, forenzičke izveštaje, zapisnike iz policijske istrage i druge materijale iz sudskih postupaka u kojima su izvođeni dokazi o ovoj tajnoj državnoj operaciji.

Digitalni narativ je dostupan na sledećem linku.

tačno.net
Autor/ica 16.12.2021. u 13:58