Kukasti ekstremisti: Lov na izdajnike u Srbiji

Tomislav Marković
Autor/ica 18.3.2023. u 08:29

Kukasti ekstremisti: Lov na izdajnike u Srbiji

Foto: N1

Današnje neonacističke i profašističke organizacije su zakonita deca memorandumske elite, svih onih intelektualnih, crkvenih, medijskih, političkih snaga koje su stvarale velikosrpski projekat kao osnovu za ratni pohod na susedne države devedesetih.

Piše: Tomislav Marković

Napadi na neistomišljenike, medijski linč, progoni, pretnje smrću, klevete, difamacije, blaćenja, uvrede, targetiranje, crtanje mete na čelu i slične nasilničke aktivnosti su uobičajene pojave u takozvanoj javnosti Srbije. U progonu svakog ko nešto misli, svakog ko drži do elementarnih činjenica, svakog ko je kritički nastrojen prema društvu u kojem živi i naprednjačkoj vlasti koja razvaljuje državu i društvo – prednjače, normalno, Aleksandar Vučić i njegova horda nacional-skakavaca. Njegovi odani šatro mediji (a zapravo propagandna glasila) stvorili su atmosferu u kojoj je najnormalnije proglašavati građane Srbije izdajnicima, autošovinistima, stranim plaćenicima, legitimnim metama za odstrel.

Lov na veštice je najpopularniji sport u srpskoj javnoj sferi, u tome učestvuju i silne ekstremne desničarske organizacije, razne neofašističke grupe, huliganske udruge, kojekakvi nasilnici nevešto sakriveni iza neke providne ideološke maske, silni pojedinci koji ne znaju šta bi sa sobom, pa im je najlakše da sopstvene frustracije kanališu kroz pretnje i zastrašivanja.

Obični i patriotski kriminalci

Potraga za izdajnicima i unutrašnjim neprijateljima traje još od slavne Osme sednice i još slavnije diferencijacije. Nacionalistička paranoja postala je zvanični pogled na svet, lov na ljudske glave je integralni deo tog poremećenog svetonazora, a dobrovoljaca raspoloženih da podlože lomaču, verbalnu ili stvarnu, svejedno – nikada nije manjkalo. A pokazalo se i da potpaljivanje lomača spada u profitabilnije poslove u ovom delu ne-sveta.

Naravno, sociopatski slučajevi, ljubitelji terora, mrzitelji svega ljudskog, lepog, dobrog i humanog uvek nađu izgovor za sopstvenu žudnju za zločinstvom. U našem slučaju, ekstremisti se kriju iza nacije, nacionalnog interesa, Srbije, odbrane Kosova, patriotizma, države i sličnih floskula. Dosta zgodan retorički manevar, nedostupan običnim ubicama, razbojnicima, silovateljima i lopovima koji se zločinom bave za svoj račun i na sopstvenu odgovornost.

Za razliku od običnih kriminalaca, ideološki zlikovci navodno ne rade ništa zarad sopstvene koristi, već prete, progone, ubijaju, siluju i pljačkaju isključivo u ime nekog višeg interesa. Ne bi se oni upuštali u kriminalne delatnosti, ali moraju zarad srpstva, nacije, Kosova, takoreći protiv svoje volje. Zašto li onda toliko uživaju u svom zločinstvu?

Pretnja pretnju stiže

U Srbiji su se stvari dodatno radikalizovale otkad je počela ruska genocidna invazija na Ukrajinu, a posebno otkad se pojavio francusko-nemački plan za Kosovo. To je poslužilo kao savršen povod za sve kukaste nasilnike da izmile iz svojih brloga i počnu da prete svakom ko se protivi kremaljskom agresoru ili ukazuje na dobro poznatu činjenicu da je Kosovo nezavisna država koja je postala nezavisna upravo zahvaljujući zločinačkoj politici režima Slobodana Miloševića, kojom je južna srpska pokrajina oterana iz Srbije.

Pretnja pretnju stiže, teško ih je sve pobrojati. U sredu, 15. marta, na zvaničnu mejl adresu Nezavisnog društva novinara Vojvodina (NDNV) stigla je najnovija pretnja koju potpisuje ekstremistički “Konzervativni pokret Naši”, u kojem iznose uvrede, te NDNV i njihov portal Autonomija optužuju da su “strani plaćenici”, da vode “medijski rat protiv Rusije i Srbije” i “promovišu ukrajinski neonacizam”. U pretećem mejlu našisti su posebno targetirali programskog direktora NDNV Dinka Gruhonjića i kolumnistu Autonomije Teofila Pančića.

Ukidanje nepatriotske nauke

Istog dana ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu izlepljeni su plakati sa fotografijama i imenima vanrednog profesora Marka Vekovića, docentkinje Jelene Lončar i docenta Stefana Surlića na kojima je masnim, džinovskim crvenim slovima ispisana reč „izdajnik“ iznad grba Oslobodilačke vojske Kosova. Targetirani predavači na FNP-u trebalo je da učestvuju na akademskom skupu sa kolegama sa Filozofskog fakulteta u Prištini. Teme skupa su se ticale srpsko-albanskih odnosa, religije, politike, levice na Kosovu i u Srbiji, feminizma, građanskog društva. FNP je u sredu objavio da se naučni skup u formi okruglog stola otkazuje. Jelena Lončar je objasnila razloge otkazivanja okruglog stola, koji su bezbednosne prirode: dobijali su pretnje da će doći do upada na skup i napada na učesnike skupa.

Poternice u vidu plakata potpisuje “Organizacija revolucionarnih nacionalista”. Udruženje „Zentropa“ koje se samodefiniše kao „zajednica srpskih revolucionarnih nacionalista“ podelilo je na društvenim mrežama zahvalnicu kolegama po mržnji za plakatiranje i kampanju protiv profesora FPN-a, koju im je uputila stranica Princip_shop. To je ona prodavnica sa odećom ispisanom kojekakvim desničarskim parolama. Hvalisanje i zahvalnica glasi: “Ovo je najbolji dokaz šta mogu srpski nacionalisti kroz samo par međusobnih poziva koji će ih ujediniti oko zajedničke borbe! Hvala braći iz Zentrope, Identiteta, Bunta Kosmet, Narodnih patrola i Hrabro za Kosmet što smo zajednički uradili jednu veliku stvar za čitavu Srbiju!”

Možda bi bilo tačnije reći da su uradili veliku stvar za ideologiju svog idola, kvislinga Milana Nedića kom se klanjaju. Kakva god Srbija bila, nije mi poznato da je većina građana tražila zabranu naučnih istraživanja i akademskih skupova. A čak i da zatraži, takve zabrane su zabranjene Ustavom, baš kao i proganjanje ljudi zbog mišljenja, govora ili naučnog rada.

Izmeštanje iz Srbije

Nešto malo pre ovih slučajeva, javnost je saznala da se pisac i novinar Marko Vidojković, autor podkasta “Dobar, loš, zao”, od početka februara nalazi u egzilu. Međunarodni PEN centar izmestio je Vidojkovića i njegovu suprugu iz Srbije na sigurnu lokaciju. Vidojković i drugi autor podkasta Nenad Kulačin već godinama su izloženi javnom linču, pretnjama i zastrašivanju. Kulačinu je takođe ponuđena zaštita i izmeštanje, ali on nije mogao da je prihvati iz ličnih i porodičnih razloga. Tokom 2021. i 2022. godine Vidojković je dobio preko 50 pretnji smrću, više od 20 je prijavio tužilaštvu preko pravne službe Nezavisnog udruženja novinara Srbije, pravnosnažne presude su do sada donete u dva slučaja.

Vidojkoviću i Kulačinu je pretio i sadašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, inače potpredsednik Srpske napredne stranke. Nekoliko puta je javno, na TV Pink, ponovio kako bi im iščupao srce kad bi ih sreo na ulici. I nikom ništa, tužilac misli da tu nema dovoljno osnova za gonjenje.

Beogradski Šarli Ebdo

Pre nekoliko meseci redakcija dnevnog lista “Danas” dobila je mejl sa naslovom “Beogradski Šarli Ebdo”. Anonimni pretilac najavljuje opšti pokolj novinara u redakciji, jer su, po njegovom mišljenju, stali na stranu “albanskih separatista”, te predviđa da će salve metaka lomiti prozore i rikošetirati iznad novinarskih glava, da će im meci prolaziti kroz lobanje i poslati ih “u limbo”. Čovek je sastavio i listu novinara koje treba odstreliti. Na prvom mestu je novinarka i kolumnistkinja Snežana Čongradin, a zatim slede “Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za ‘Danas’ poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vredni pomena“.

To su samo neki nedavni primeri progona, linča, zastrašivanja, pretnji i srodnih nasilničkih aktivnosti. Podrazumeva se da su na meti sve vreme Žene u crnom, Sonja Biserko, Inicijativa mladih, nevladine organizacije koje se bave suočavanjem sa prošlošću, intelektualci koji se opiru nacionalističkom mahnitanju, novinari koji bi da se ozbiljno bave svojim poslom, svako ko bi u ovu razbojničku jazbinu da unese dah normalnosti, trpeljivosti, istine, čovekoljublja, poštovanja drugog i drugačijeg.

Memorandumska elita i njena deca

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila pretnje Nezavisnom društvu novinara Vojvodine i portalu Autonomija, te upozorila javnost da “profašističke grupacije predstavljaju ozbiljnu opasnost po celo društvo jer imaju podršku većinske političke i akademske elite koja već decenijama zagovara nacionalističku ideologiju, kojom je građane uvela i u krvave sukobe devedestih, ali i dalje ne odustaje od tih fatalnih memorandumskih velikodržavnih projekata”.

Današnje neonacističke i profašističke organizacije su zakonita deca memorandumske elite, svih onih intelektualnih, crkvenih, medijskih, političkih snaga koje su stvarale velikosrpski projekat kao osnovu za ratni pohod na susedne države devedesetih. Taj Levijatan nikada nije poražen, malo se primirio tokom Vlade Zorana Đinđića, ali pošto su 12. marta 2003. uspeli da ubiju jedinu pretnju po sebe, ponovo su se razmahali i nastavili da vladaju srpskim društvom i državom.

U društvu koje glorifikuje ratne zločince, slika Ratka Mladića po zidovima, divi se zlikovcu Putinu, oduševljeno navija za ubijanje civila i razaranje Ukrajine, te otvoreno priželjkuje da Srbija postane ruska gubernija – pretnje, linč, progoni i zastrašivanje su prirodna pojava. Danas su na meti novinari, profesori i intelektualci koje patriotske siledžije označavaju kao izdajnike. Već sutra na meti njihove mržnje i agresije može da se nađe bilo ko drugi. Ako građani Srbije ne žele da jednog dana neko dođe po njih, krajnje im je vreme da se pobune.

 

 

 

Tomislav Marković
Autor/ica 18.3.2023. u 08:29