Zločinac kao uzor: Svi studenti u RS-u pozvani na doček Krajišnika

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 11:03

Zločinac kao uzor: Svi studenti u RS-u pozvani na doček Krajišnika

Predsjednik Unije studenata u entitetu Republika Srpska (RS) Predrag Govedarica pozvao je sve studente u tom entitetu da dođu na “svečani doček” ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Razlog za takav potez obrazložio je navodima da je Momčilo Krajišnik “bio inicijator osnivanja Univerziteta u Istočnom, tada srpskom Sarajevu”.

“Pozivam sve studente našeg univerziteta, i sve studente Univerziteta u Banjoj Luci da dođu na doček Momčila Krajišnika. Unija studenata RS i mislim svi studenti su zahvalni Krajišniku jer je osnovao Univerzitet „na kojem smo mi danas“ i sada ga gradimo i on je svakog dana sve bolji i bolji, a znamo koliko je to tada bilo teško, tim ljudima u ratnim okolnostima”, ustvrdio je Govedarica za medije u RS.

I iz SDS-a, stranke čiji je visoki funkioner bio Krajišnik, čak tvrde da bi “čitava RS” sutra u 17 sati trebalo da bude na Palama, kada očekuju povratak u rodni kraj ovog haškog osuđenika, koji će nakon izlaska iz londonskog zatvora, preko Beograda doputovati na Pale.

Ustvrdili su da je Krajišnik “tamnovao zbog RS”.

“Krajišnik je ‘tamnovao’ u Haagu i u Engleskoj zbog RS-a, nije zbog sebe lično”, rekao je Miodrag Kovačević, predsjednik Općinskog odbora SDS-a Pale, u čijoj organizaciji se i priprema “svečani doček” prvog predsjednika Narodne skupštine RS.

Navodi da je “Krajišnik podnio veliku žrtvu i kada se stvarala RS i poslije toga” te da je Krajišnik “zaslužio da čitava RS u petak bude na Palama”.

“Odlučili smo se na organizovanje dočeka jer cijenimo zasluge svih koji su učestvovali u stvaranju ove republike. U vrijeme kada se stvarala, nije se znalo na šta će sve to izaći”, još je rekao Kovačević.

Nekadašnji predsjednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik, koga je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, bit će sutra prijevremeno pušten na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne od 20 godina zatvora.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron odobrio je da Krajišnik bude pušten na slobodu navodeći da je pokazao spremnost na rehabilitaciju.

“Krajišnik prihvata presudu Tribunala i svoju odgovornost za nasilno preseljenje nesrpskog stanovništva s područja RS. Također, iskazao je želju da pomogne pomirenju među narodima u BiH”, navodi se u odluci predsjednika Haškog tribunala.

Krajišnik je u martu 2009. godine proglašen odgovornim za deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u više općina u BiH od aprila do decembra 1992. godine.

U odluci suda navodi se da je Krajišnik bio “primjer dobrog zatvorenika” tokom odsluženja kazne u Velikoj Britaniji, a u izdržavanje kazne uračunato mu je vrijeme koje je proveo u pritvoru od aprila 2000. godine, kada je uhapšen i izručen Tribunalu.

U izvještaju britanskog zatvora, u kojem je Krajišnik služio kaznu, stoji da on nakon puštanja na slobodu želi da se vrati na Pale, gdje će raditi na benzinskoj pumpi svoje djece.

klix

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 11:03