Studentski protesti (R)EVOLUCIJA+

tačno.net
Autor/ica 18.12.2013. u 08:44

Studentski protesti (R)EVOLUCIJA+

Dragi građani, cijenjene kolegice i kolege studenti, radnici, nezaposleni i penzioneri,

Ovom prilikom Vam se obraćamo kao neformalna grupa mladih ljudi, studenata koji studiraju u Bosni i Hercegovini i izvan nje. Poruku koju Vam ovim saopćenjem  dostavljamo primite kao omladinski glas koji vapi za neophodnim napretkom ove zemlje. Mi smo skupina individua koje više ne žele čekati i uzaludno se nadati. Naš život je za to prekratak. Umjesto toga, mi ćemo aktivno djelovati!

Ovo pismo Vam pišemo kao  organizatori studentskih protesta (R)EVOLUCIJA+, koji će u pet gradova biti održani u subotu, 21. decembra 2013. U ova dva dana smo uspjeli okupiti nekoliko hiljada mladih ljudi iz cijele zemlje.

Kao što ste i sami obaviješteni, u posljednjih nekoliko dana studentska populacija u BiH je doživjela novi atak od strane političke oligarhije, koja na najperfidniji mogući način – jeftinim politikanstvom našim studentima nastoji oduzeti ono što im je bezuslovno pripada – pristup besplatnom i neograničenom znanju i obrazovanju.

Erasmus +, novi projekat Europske unije za obrazovanje, “težak” 14,7 milijardi eura je platforma u okviru koje bi najbolji i najvrijedniji studenti i profesori, perjanice domaće akademske zajednice, imali priliku skupljati znanje na najelitnijim europskim univerzitetima. Zahvaljujući trenutnom neslaganju političkih kvazi-lidera, najbolje što naša država na svojim fakultetima ima će ostati unutar njenih granica, bez prilike za širenjem svojih svjetonazora. Naši studenti će biti podređeni u odnosu na svoje kolege iz drugih europskih zemalja. Istovremeno, univerzitetski profesori, docenti i asistenti neće vidjeti dalje od svoje katedre, za razliku od svojih kolega iz zemalja u okruženju.

I studenti koji pomoću Erasmus + programa ne odu na razmjenu će biti u intelektualnom smislu nemilosrdno “pokošeni”ovom političkom igrom. Ogromna šansa za dovođenjem gostujućih profesora sa Westminstera, Sorbonne ili iz Heidelberga na domaće univerzitete otići će u nepovrat!

Zbog trivijalnih političkih nesuglasica, nastavnici iz Banja Luke, Mostara ili Sarajeva neće uspjeti usvojiti nove metode rada u osnovnim školama, od kojih bi najviše profitirali osnovci, naše buduće generacije.

Međutim, da ne budemo pogrešno shvaćeni, ovo nije samo protest zbog blokade Erasmus + programa. Erasmus + je samo kap koja je prelila ne čašu – već bure koje je pred svojim raspadom. Bosanska “bolonja”, katastrofalan studentski standard, apokaliptični uslovi stanovanja u studentskim domovima, mito i korupcija na univerzitetima, te neandertalski sistem predavanja na fakultetima su samo neki od najvećih razloga zbog kojih se na pobunu javljaju hiljade studenata iz nekoliko univerzitetskih gradova! I svakim satom ih je sve više i više.

Protesti (R)EVOLUCIJA+ su u dvodnevnom roku okupili studentske predstavnike iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Bihaća i Tuzle. Radi se o studentima tamošnjih fakulteta, koji će u gradovima u kojima studiraju u subotu, 21. decembra javnosti skrenuti pažnju na maćehinski odnos vlasti prema budućim stubovima našeg društva.

Ovom prilikom Vam objavljujemo mjesto i vrijeme održavanja protesta:

SARAJEVO
Plato ispred Parlamentarne skupštine BiH u 11 sati

BANJA LUKA
Plato ispred Narodnog pozorišta RS u 11 sati

TUZLA
Okupljanje u 10 sati ispred Rektorata (Filozofski fakultet).
Protestna šetnja od Rektorata kreće u 10:30 sati ka Trgu slobode. Centralni event je na Trgu slobode u 11 sati.

MOSTAR
Španski/Španjolski trg u 11 sati

BIHAĆ
Gradski trg u 11 sati

U toku je organizacija protesta u Zenici.

Event na Facebooku se nalazi na linku: https://www.facebook.com/events/211188959068248/?fref=ts Tu možete naći sve tekuće informacije o protestima u svim gradovima.

Naziv protesta (R)EVOLUCIJA+ je izvedenica od dvije riječi: „EVOLUCIJA“, kojom od bh. vlastodržaca tražimo da evoluiraju u političkom smislu, te da svoj posao hitno usmjere na poboljšanje standarda života običnih Bosanaca i Hercegovaca; i druge riječi – REVOLUCIJA, što će biti direktan rezultat protesta, ukoliko se vladajuća elita ogluši na prethodno objašnjen termin. Zvanični hashtag protesta je #rplus.

Naglašavamo da će ovo biti MIRNI protesti, te se kao organizatori ograđujemo od bilo kakvog nasilja, a nasilnike smatramo otpadnicima, saboterima i rušiocima naših kolektivnih motiva za protestom. Kao takvi, oni nisu dobrodošli na protest. Ipak, ukoliko nasilno ponašanje bude zabilježeno, izgrednici će istovremeno biti odstranjeni sa skupova, koje će obezvbjeđivati veliki broj redara!

Za kraj, želimo da naglasimo jedno, ono najbitnije: naše namjere su očišćene od svakog  nacionalnog, vjerskog, političkog, nevladinog ili bilo kojeg drugog uticaja. Iza nas ne stoji niti jedna stranka, niti jedna ideologija. Mi ne predstavljamo niti jednu studentsku ili omladinsku organizaciju, te kao takvi negiramo bilo kakvu povezanost naših protesta sa ijednom organizacijom u Bosni i Hercegovini.

Dragi prijatelji, problem u kojem se naše društvo nalazi je naša kolektivna nesreća, teret koji zajedno nosimo. Kako su stari Latini davno rekli: „Svako je  kovač svoje sreće”, u tom duhu Vas pozivamo da “zasučemo rukave”, ne štedimo grla i da svojim masovnim odazivom na proteste konačno jasno pokažemo da ne želimo živjeti u svojoj državi kao građani drugog reda, kao svojevrsni robovi. Zašto da nam se zbog nesposobnih političara Europa smije ili nas sažalijeva?  Dugo, predugo smo čekali „bolje sutra“. Izađimo na proteste i izborimo se za bolje danas!

S poštovanjem.

Organizatori protesta (R)EVOLUCIJA+

tačno.net
Autor/ica 18.12.2013. u 08:44