Vijeće za štampu BiH prihvatilo žalbu “Prvog marta” na tekst “Glasa Srpske” o bošnjačkim policajcima u Vlasenici

tačno.net
Autor/ica 17.7.2015. u 11:05

Vijeće za štampu BiH prihvatilo žalbu “Prvog marta” na tekst “Glasa Srpske” o bošnjačkim policajcima u Vlasenici

Nakon reakcije koalicije “Prvi mart” na tekst Glasa Srpske “Vlasenica: Policajci RS sa zastavom Armije RBiH”, Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini je usvojilo žalbu, te utvrdilo odgovornost urednika Stanka Smoljanovića za kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH po stavkama uredničke odgovornosti, huškanja i kršenja odredbe o tačnosti i fer izvještavanju.
Tekst u kojem se direktno napadaju neosovanim optužbama zaposlenici Policijske stanice Vlasenica bošnjačke etničke pripadnosti, prepoznat je kao huškački, pa je, između ostalog, utvđreno da “tekst obiluje insinuacijama i špekulacijama kojima se kriminalizraju i diskreditiraju pripadnici MUP-a RS iz Vlasenice.”
Također, Vijeće je reagiralo na tvrdnju da su lica koja su predmetom teksta istakli “ratnu zastavu Armije BiH”, premda se na fotografiji vidi da je riječ o zastavi Republike Bosne i Hercegovine, a ne o vojnom obilježju. Vijeće je zaključilo da nijedan podroban dokaz nije naveden za navode iz teksta, gdje se između ostalog, neosnovano navodi da se “grupa pored trgovine drogom, bavi i švercom stoke, zelenašenjem, a trguje i oružjem”, kako je naveo novinar Glasa Srpske, Goran Maunaga.
Predmetom medijskog napada i huškanja “Glasa Srpske” bili su Rašid Zekić, Esmir Saračević i Elvir Patković, kao policijski službenici, te vlasenički imam Nurdin Grahić. Nadamo se da je ova reakcija barem umanjila nepravdu koja im je učinjena napadom amaterskog i huškačkog novinarstva iz “Glasa Srpske”.
VijeceOdluka06062015
tačno.net
Autor/ica 17.7.2015. u 11:05