MLADI KROZ FOTOGRAFIJE PRIČAJU DRUŠTVENO ANGAŽIRANE PRIČE

tačno.net
Autor/ica 7.11.2013. u 15:17

MLADI KROZ FOTOGRAFIJE PRIČAJU DRUŠTVENO ANGAŽIRANE PRIČE

(SARAJEVO, 07. novembar, 2013) Poslije projekcije filma «Anton je ovdje» u Meeting Pointu, u petak, 08. novembra 2013. u 20 sati i 15 minuta u Galeriji Black Box zvanično će biti otvorena izložba fotografija “Imam priču“, kao dio otvaranja Zumiraj Prava programa 8. Pravo Ljudski Film Festivala. Od 467 fotografija koje su stigle na sada već tradicionalni konkurs za najbolji foto-esej “Imam priču“, 72 će biti predstavljene. Mladi čije će foto priče biti predstavljene u Black Boxu su Armin Graca, Edna Karasalihović, Emina Krnjić, Ena Ibrović, Ernad Šehić, Fako Zlatan i Haris Begić.

Zumiraj Prava program za mlade ove je godine konkurs fotografije orijentisao ka dokumentarnom foto-eseju, a sa ciljem razvijanja vještine pričanja priča. Na ovaj način mladi su imali priliku kombinirati vještinu pripovjedanja, te dokumentarne fotografije. «Dobili smo veliki broj foto-eseja koji na kreativan način predstavljaju svijet mladih u BiH – njihova interesovanja, iskustva, ljubav i probleme – a sve to kroz medij dokumentarne fotografije. Zaključak žirija i tima festivala jeste da je iznimno važno raditi sa mladim ljudima, budući da se kod većine pristiglih radova jasno vidi utjecaj masovnih medija, te kontaminacija šundom i kičem. Mladi ljudi u BiH imaju interesa, volje i želje, a mi smo ti koji snosimo odgovornost da ponudimo kvalitetne sadržaje, te obrazovne programe koji će ih adekvatno uvesti u svijet odraslih», izjavila je Olja Latinović, koordinatorica programa Zumiraj Prava.

Proglašenje najboljeg foto-eseja “Imam priču“ će se održati u ponedjeljak 11. novembra 2013. u 18 sati i 15 minuta u Kinu Meeting Point. Žiri koji će odabrati najbolji foto-esej čine Dženat Dreković, fotograf, Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava, umjetnik Pjer Kurten, i spisateljica Lamija Begagić.

Pored izložbe fotografija tokom programa za mlade Zumiraj Prava ove godine predstavlja i dvije jedinstvene radionice iz oblasti (h)aktivizma koju će predvoditi Amar Numanović iz Centra za ljudska prava, te (re)dizajna i umjetnosti koju će predvoditi makedonske dizajnerice Marta Mojsova i Jana Acevska. Također će se prvi put u okviru Festivala održati i projekcija društveno angažiranih animiranih filmova. Program Zumiraj animirani film predstavit će holandskog kandidata za Oskara za animirani film “Super“ reditelja Johana Klungela, španskog visokonagrađivanog “Bendito mašina IV – Napuni mašine“ Jossiea Mallsa, britanske “Sirene” Rorya Waudby-Tolley, te nedavni pobjednik DOKLeipziga, najstarijeg festivala dokumentarnog filma, u kategoriji animacije, “Boles“, rediteljice Špela Čadež iz Slovenije.

tačno.net
Autor/ica 7.11.2013. u 15:17