Počelo premještanje migranata i izbjeglica iz Vučjaka

Al Jazeera
Autor/ica 10.12.2019. u 15:46

Počelo premještanje migranata i izbjeglica iz Vučjaka

Foto: Kemal Softic/AP/dpa

Počelo je premještanje grupe migranata i izbjeglica iz neuvjetnog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća, nakon čega bi taj kamp trebao biti zatvoren.

Reporterka Al Jazeere Aida Hadžimusić javlja da je prvi autobus s migrantima napustio Vučjak.

Migranti i izbjeglice koji borave u kampu Vučjak privremeno će biti premješteni u centar Ušivak dok se ne adaptira kasarna Blažuj kod Sarajeva, kamo bi potom svi trebali biti premješteni.

Prema podacima bihaćkog Crvenog križa, više od 600 osoba smješteno je u kamp otvorenog tipa Vučjak, u koji i iz kojeg migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

“Policija je i danas u autobusu na Vučjak dovezla migrante i izbjeglice koje su zatekli u gradu”, izvijestila je reporterka Hadžimusić.

Prvi autobus sa migrantima i izbjeglicama napustio kamp Vučjak – foto: Aida Hadzimusic

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je ranije vlasti Bosne i Hercegovine da hitno premjeste migrante iz tog kampa kako bi se izbjegla humanitarna kriza, dok su sličan apel ranije uputili i iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u toj državi.

Kamp na rubu humanitarne krize

Migranti i izbjeglice u Vučjaku su boravili pod najlonskim šatorima, bez tekuće vode i struje, dok im je prijetila opasnost od zaraze i smrzavanja.

U izjavi UN-a u Bosni i Hercegovini iz oktobra ove godine također je navedeno da na lokalitetu Vučjak postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, te da ta lokacija nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima, zbog čega nije adekvatna ni za smještaj ljudi.

Migranti i izbjeglice koji borave u Vučjaku odbijali su proteklih dana obroke od lokalnog Crvenog križa i drugu pomoć u znak protesta zbog loših uvjeta u kampu, dok istovremeno nisu prihvatali ni premještanje u druge, uvjetnije kampove.

Većina njih insistira na tome da im se omogući prelazak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te odlazak u neku od zemalja zapadne Evrope.

U Bosnu i Hercegovinu od 2018. ušlo je gotovo 50.000 ilegalnih migranata i izbjeglica kako bi dalje preko Hrvatske i Slovenije došli do neke od zemalja zapadne Evrope. U Bosni i Hercegovini zadržalo se njih približno 7.000, prema procjenama domaćih vlasti i međunarodnih organizacija.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert rekao je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru da je službeni odobreni kapacitet od 4.200 kreveta nedovoljan za migrante koji su u državi, te da otprilike 2.000 migranata živi u uvjetima koji su daleko ispod standarda.

 Al Jazeera

Al Jazeera
Autor/ica 10.12.2019. u 15:46