Dio fakulteta i akademija u Sarajevu bez nastave: Niko ne može reći koliko će štrajk trajati

tačno.net
Autor/ica 8.9.2014. u 09:51

Dio fakulteta i akademija u Sarajevu bez nastave: Niko ne može reći koliko će štrajk trajati

U štrajk je jutros stupilo 13 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu (UNSA), a do sada nema poteškoća u odvijanju štrajka, potvrdio je za Anadoliju Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA.

Zečević je istakao da je veoma važno da je prvi put u histroji UNSA organizovan štrajk u kojem su identifikovani i definisani osnovni problemi koji su godinama prisutni na obrazovnim institucijama u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Sindikata UNSA je rekao kako postoji više problema koji su uzrokovali organizovanje štrajka na brojnim univerzitetima i akademijama u Sarajevu.

“Problemi su promjena statusa UNSA u smislu da se izmjeni njegov status u načinu finansiranja i načinu ostvarivanja prava zaposlenih na UNSA u smislu socijalnog, ekonomskog i drugog statusa, u smislu da postanemo budžetski korisnici u KS”, rekao je Zečević.

Među zahtjevima štrajkača je i osiguravanje uvjeta da se nastavni proces odvija bez ikakvih problema, jer se do sada, prema njegovim riječima, dešavalo da na određenim fakultetima u zimskom periodu nije bilo dovoljno novca da se osigura kontinuirano zagrijavanje prostorija gdje studenti borave.

Zečević je rekao da je jedan od zahtjeva stvaranje uvjeta da studenti prate šta se dešava u svijetu u smislu posjeta tvornicama, organizovanja ekskurzija, osiguravanja boljih biblioteka te da se ovo odnosi i na nastavnike.

“Veoma važna stvar je da insistiramo na podmlađivanju nastavnog kadra. Da se poštuje odluka od prije 12 godina u kojoj Vlada KS dopušta da se ljudi prime na fakultet ako fakultet ima sredstava iz sopstvenih prihoda”, rekao je Zečević.

On je naglasio da je veoma važno da u narednim procesima izmjena Zakona o visokom obrazovanju ili donošenju novog zakona mora biti osigurano aktivno učešće akademske zajednice.

“U ovom slučaju ne podrazumjevam utjecaj nastavnika iz odgovarajućih političkih partija, već aktivnog učešča vijeća akademija i fakulteta. Iskustva su do sada pokazale da nijedna naša primjedba da se određeni članovi zakona poboljšaju do sada nije usvojena”, rekao je Zečević.

Predsjednik Sindikata UNSA je rekao da u aktivnostima učestvuje više od 60 posto nastavnika i saradnika, jer su u štrajku fakulteti koji su “glomazni” poput Medicinskog fakulteta ili Fakulteta političkih nauka.

Zečević je rekao da od jutros, ali ni od februara ove godine, ne postoji interes Vlade KS i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih da se uspostavi dijalog s predstavnicima Sindikata.

Štrajk će, prema njegovim riječima, trajati dok se ne procijeni da li trajanje štrajka ima pozitivne ili negativne posljedice po nastavnike i studente.

“Niko ne može reći koliko će štrajk trajati. Za nas je važno da je akademska zajednica po prvi put uspjela da artikuliše svoje zahtjeve, odoli pritiscima i organizuje štrajk”, rekao je Zečević.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 8.9.2014. u 09:51