OSCE: Nastavak razdvajanja po etničkim linijama na bh. izborima

tačno.net
Autor/ica 8.10.2018. u 17:14

OSCE: Nastavak razdvajanja po etničkim linijama na bh. izborima

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Izbore održane u nedjelju u Bosni o Hercegovini karakterisala je stvarna konkurencija, ali i nastavak segmentacije po etničkim linijama, zaključili su posmatrači misije OSCE-a.

Dugogodišnje razlike oko zakonskog okvira ostaju, a nedavne reforme zaustavljene su zbog političkog nesaglasja, što dodatano podriva povjerenje u javne institucije, saopšteno je.

Glasačima je ponuđen veliki izbor kandidata, koji su imali mogućnost slobodne kampanje, no oni su se više fokusirali na lične napade i širenje straha, nego na gušenje političkih alternativa. Zavisnost medija od političkih i ekonomskih interesa vodila je do pristrasnog pokrivanja izbora, a često i pokušaja uticanja na glasače da podrže aktuelne kandidate.

Cheryl Gillan, šefica delegacije posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PACE) rekla je da žale što su se izbori još jednom održali uz kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i na bazi etničke diskriminacije.

“Delegacija takođe izražava razočarenje zato što je izborna kampanja ostala podijeljena po etničkim linijama”, navela je Gillian.

Frank Engle, šef evropske Parlamentarne delegacije je rekao da su kredibilni izbori održani i da će imati rezulat.

“Sada je izazov na političkim akterima BiH da osiguraju da rezultat iskoriste za opšte dobro, a ne pojedinačne interese”.

Posmatrači OSCE takođe navode da su čuli ponovljene primjedbe na tačnost registra Centralne izborne komisije, naročito kada je riječ o preminulim glasačima, koji su i dalje na listama. Konstatuje se takođe da su sumnjivi slučajevi, glasanja potom predati tužilaštvu.

RSE

tačno.net
Autor/ica 8.10.2018. u 17:14