Iz grada demantuju, Kos predao krivične prijave

Stefan Blagić
Autor/ica 9.6.2021. u 13:10

Iz grada demantuju, Kos predao krivične prijave

Nakon afere sa kupovinom računarske opreme koju je sprovela gradska administracija u Banjaluci, uslijedio je i njihov demanti u kojem napominju da je strateško opredjeljenje Gradske uprave bilo usmjereno na kupovinu kvalitetnije računarske opreme.

Imajući u vidu da se vakcinalni centar morao opremati po rapidnoj proceduri, javna nabavka je u skladu sa zakonom sprovedena kao pregovarački postupak. Ponude su poslate na tri ovlaštene kompanije: 3D BOX, Lanaco i d.o.o ALF-OM. Računari, nabavljeni za potrebe vakcinalnog centra, koriste licencirane softverske programe i licencirane operativne sisteme, jer je nedopustivo da javna institucija koristi nelicencirane piratske kompjuterske programe, prije svega jer je to protivzakonito i kažnjivo“, naveli su iz gradske uprave.

Oni smatraju da je u tekstu tendenciozno prezentovana i informacija, koja se odnosi na štampače, jer se kod nabavke istih, kako tvrde, mora uzeti u obzir tehnička specifikacija štampača, koja predviđa da se uz štampač nabavljaju i tri tonera, što znači da to mijenja osnovnu cijenu.

Cijene ovih štampača kreću se u rasponu od 250 do 350 KM. Cijena tonera kreće se od 100 do 150KM, što znači da je za tri tonera potrebno izdvojiti od 300 do 450KM, a za same softvere do 1000 KM“, rekli su iz gradske uprave i dodali da je netačna informacija da se cijene ne mijenjaju, jer brojni artikli na tržištu variraju i na mjesečnom nivou.

Sa druge strane, predstavnik Media marketa, lanca trgovina koje se bave prodajom IT opreme, saslušan je danas u MUP-u gdje je predao krivičnu prijavu protiv svih odgovornih iz gradske uprave.

Ovo je kriminal neviđenih razmjera, što sam i dokazao na konferenciji za medije u subotu.  Na ovoj nabavci se ukralo najmanje pola para, a sve dokaze koje sam imao predao sam danas MUP-u. Obuhvaćena su lica iz nekoliko odjeljenja za koja smatramo da su počinila više krivičnih djela pri nabavci IT opreme “pod plaštom za vakcinacioni centar”, a većina te opreme je završila na nepoznatim lokacijama ili lokacijama za koje nije nabavljana. Napominjem da će ova krivična prijava veoma brzo biti dopunjena, jer postiji osnovana sumnja za još dvije ili čak tri nabavke vezane za pomenuti sektor“, kazao je Kos.

On je dodao i da je novoj gradskoj upravi podnio zahtjev za dostavljanje kompletne dokumentacije svih nabavki IT opreme prethodne administracije na čelu sa Igorom Radojičićem, koju će, kako kaže, veoma rado analizirati i nakon toga predstaviti javnosti.

infoveza.com

Stefan Blagić
Autor/ica 9.6.2021. u 13:10