Franjevci Bosne Srebrene ogradili se od podrške Draganu Čoviću

tačno.net
Autor/ica 7.10.2018. u 10:22

Franjevci Bosne Srebrene ogradili se od podrške Draganu Čoviću

Foto: nap.ba

Članovi franjevačkih samostana Franjevačke provincije Bosne Srebrene javno su se ogradili od podrške kandidatu HDZ-a za člana Predsjedništva BiH Draganu Čoviću koju su prethodno objavili neki mediji bliski ovoj stranci.

– Mi dole potpisani gvardijani franjevačkih samostana i članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene ograđujemo se od saopćenja objavljenoga na službenim internetskim stranicama Hrvatske demokratske zajednice BiH 2. oktobra 2018. godine, a koji su prenijeli i neki drugi printani i elektronski mediji. Saopćenje su potkrijepili i našim fotografijama iz kojih bi se trebalo iščitati kako, u ime svih franjevaca, dajemo podršku programu HDZ-a BiH.

U čitavom tekstu, opremljenom s nekoliko naših fotografija snimljenih na različitim lokacijama, posebno je problematična u potpunosti izmišljena izjava koja glasi: „Mi franjevci kroz stoljeća na ovim prostorima dijelimo dobro i loše sa svojim narodom. To zajedništvo koje mi svakodnevno živimo i vjeru u bolju budućnost danas prepoznajemo u programu HDZ-a i svih stranki okupljenih u zajedništvu Hrvatskog narodnog sabora, na čelu s dr. Draganom Čovićem.“

Nijedan od dole potpisanih gvardijana nije, niti je mogao, u ime franjevaca naše Provincije davati svoju javnu podršku bilo kojoj stranci ili kandidatu na izborima, bez prethodne saglasnosti Uprave Provincije Bosne Srebrene.

Franjevci, kao i svi drugi građani ove zemlje, imaju potpuno pravo na svoje lične privatne političke preferencije i prijateljske veze s raznim osobama koje obnašaju društveno-političke funkcije u našoj državi bez obzira na njihova politička i druga uvjerenja. Službene pak stavove bosanskih franjevaca o raznim pitanjima u našoj državi može izricati jedino Uprava Bosne Srebrene.

Ova navodna javna „podrška gvardijana i braće franjevaca HDZ-u i Dragana Čoviću“ koja se pojavila u medijima, ogledan je primjer fake newsa i mi se od nje u potpunosti ograđujemo. Ujedno pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije i stranačka prepucavanja.

Mir i dobro! – navodi se u pismu koje potpisuju Fra Andrija Jozić, Fra Darko Drljo, Fra Mario Divković i Fra Mario Jurić.

nap.ba

tačno.net
Autor/ica 7.10.2018. u 10:22