Farme sa životinjama za krzno trajno zabraniti!

tačno.net
Autor/ica 8.11.2017. u 09:09

Farme sa životinjama za krzno trajno zabraniti!

Četiri ekološke organizacije iz Republike Srpske su podržale rad Koalicije bez krzna koja mjesecima pokušava da zaustavi izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim bi se produžio rok za zatvaranje farmi krznašica za još deset godina. Centar za životnu sredinu, Eko put, LIR evolution i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta poslali su danas pismo Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da glasaju protiv izmjena zakona, kako su i glasali prošli put.

“Nakon što smo donesenim Zakonom 2009. godine krenuli pozitivnim primjerom da pravimo put ograničavanju uzgajanja životinja zbog krzna, ovakvo mijenjanje zakona je nekoliko koraka unazad i za BiH kao državu i za cjelokupno društvo. Postojeći zakon je svijetli primjer dobre prakse i poslužio je drugim zemljama da pokrenu slične promjene“, poručila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Krznarska industrija je jedna od gorih grana privrede. Ona je prljava, opasna, zagađuje životnu sredinu (vodu, zemljište i vazduh), ekonomski je neisplativa, zastarjela i krajnje neetična. Zarad ličnih interesa onih koji na surov i izrazito zagađujući način narušavaju ne samo životnu sredinu, nego i direktno zdravlje ljudi, zar da napustimo stanovišta iza kojih smo godinama stajali i na koje smo bili ponosni?

„Podržavamo ovu inicijativu prvenstveno zbog problema uzgoja stranih vrsta koje su opasnost za našu prirodu, a u ovom slučaju ekološki rizik je prevelik. Imamo mnoge negativne primjere širenja invazivnih stranih vrsta poput nutrije, bizamskog pacova, američke vidrice i drugih koji uzrokuju privredne štete i potiskuju domaće vrste“, dodao je Jovica Sjeničić iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

“Svjesni smo jakih lobija koji su pokrenuli ove sramotne izmjene Zakona, ali itekako prepoznajemo Vašu odlučnost i volju, koju ste na prošlom glasanju i pokazali, na taj način štiteći interese Republike Srpke i njenih građana i građanki. Očekujemo od Vas da ćete interese nas i šire zajednice štititi i ovaj put”, navodi se u pismu Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Stranke iz Federacije BiH su uglavnom bile naklonjene centralističkoj politici deklarativno tvrdeći da predstavljaju interese svih građana BiH, ali u praksi se žustro boreći za interese stranih lobija, naspram interesa i prava tih istih građana.

Sljedeće glasanje o ovom zakonu je zakazano za 8.11.2017. godine.

tačno.net
Autor/ica 8.11.2017. u 09:09