LEGENDARNI KOMPOZITOR, GITARIST, ARANŽER I DIRIGENT: Umro je Đelo Jusić

tacno.net
Autor/ica 31.5.2019. u 16:37

LEGENDARNI KOMPOZITOR, GITARIST, ARANŽER I DIRIGENT: Umro je Đelo Jusić

U 81. godini života umro je Đelo Jusić, hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent. Potvrdio je to njegov sin. Dubrovački dnevnik je objavio kako je umro danas u zagrebačkoj bolnici.

Đelo Jusić, rođen 26. januara 1939. godine u Dubrovniku, najpoznatiji je po domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe.

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav, Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Mladosti, moja lijepa radosti”, “Volim te budalo mala”, “Zagrljeni”, “La musica di notte”, “Stare ljubavi”, “Sinoć sam htjela” i druge.

Kao dirigent Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov skladateljski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.).

Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral.

U Dubrovniku je stalno boravio ranih 90-ih godina i tamo je proživio najteže ratne godine. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, dodijeljeno mu je predsjedničko odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića

Tokom karijere snimio 80 vinilnih albuma i 20 CD-a s više od tisuću skladbi. Njegova djela izvodile su mnogi muzičari: Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Neda Ukraden, Milo Hrnić i brojni drugi. Snimio je i nekoliko CD-a s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Mladosti, moja lipa radosti”, “Stare ljubavi”, “Sinoć sam htjela” i druge.

Tokom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima, i drugim muzičkim nagradama i priznanjima. Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2007. godine.

Slobodna Bosna

tacno.net
Autor/ica 31.5.2019. u 16:37