Riječki HKD Teatar s Frljićem priprema predstavu “Aleksandra Zec”

tačno.net
Autor/ica 8.4.2014. u 08:02

Riječki HKD Teatar s Frljićem priprema predstavu “Aleksandra Zec”

Riječ je o autorskom projektu Olivera Frljića, koji u ovoj predstavi progovara o jednoj od prešućenih tema hrvatskoga društva – ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec, koju su 1991. godine zajedno s majkom Marijom na Sljemenu ubili pripadnici postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova RH

Piše: Kim Cuculić, Novi list

Predstava »Aleksandra Zec« riječkog HKD Teatra, u režiji Olivera Frljića, bit će praizvedena 15. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Riječ je o autorskom projektu Olivera Frljića, koji u ovoj predstavi progovara o jednoj od prešućenih tema hrvatskoga društva – ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec, koju su 1991. godine zajedno s majkom Marijom na Sljemenu ubili pripadnici postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova RH. Predstava se stoga radi u spomen na tu dvanaestogodišnju djevojčicu, a posvećena je svakom djetetu – žrtvi rata.

Ovim povodom Oliver Frljić kazao je da se već duže vrijeme bori da napravi ovu predstavu, jer suočavanje s ovom temom pokazuje u kojoj je mjeri hrvatsko društvo zrelo.

– Ova tema nije bila prisutna i oko nje je vladala neka vrsta kazališnog muka. U tom smislu kazalište bi trebalo biti neka vrsta društvenog korektiva. Premda ubojice Aleksandre Zec neće završiti tamo gdje bi trebale, postoji sjećanje na taj događaj i želja za stvaranjem zdravijih temelja društva, rekao je Frljić na konferenciji za medije, dok je u povodu predstave napisao: »Nakon više od dvadeset godina, ime Aleksandre Zec još uvijek je demarkaciona linija u hrvatskom društvu. S jedne strane su oni koji lamentiraju nad pravosudnom farsom koja je poznate ubojice, bez obzira na sva priznanja i materijalne dokaze, ostavila na slobodi. S druge pak oni kojima Aleksandra Zec služi isključivo za uspostavljanje razlike između »naših« i »njihovih« žrtava, pri čemu se pokazuje da dominatna matrica mišljenja Domovinskog rata nije otišla daleko od ove viktimološke dihotomije. Ova predstava bi pak pokušala napraviti nešto drugo. Ona bi pokušala vidjeti koliko je hrvatsko društvo, ako se izuzme dugogodišnja medijska eksploatacija, 18 godina nakon rata, spremno za suočavanje s onim što za njega realno i simbolički predstavlja stradanje obitelji Zec«.

Dramaturg Marin Blažević ukazao je na nekoliko razina govora o temi ubojstva Aleksandre Zec: to su politička, pravna i institucionalna dimenzija, zatim razina redateljskog koncepta i dramaturškog promišljanja, dok je na trećoj razini riječ o umjetničkom projektu koji predstavlja izrazito emocionalno i afektivno iskustvo izvođača.

– Za razliku od klasične dramske predstave, glumci u ovom projektu ne snose odgovornost prema fikcionalnim likovima, nego živu, aktualnu odgovornost prema stvarnim osobama koje više nisu žive. Naša predstava ne bavi se dokumentarnom rekonstrukcijom, već emotivnim stanjima. Žanrovski bi se mogla odrediti kao neka vrsta poetske simfonije, u kojoj glumci trebaju uspostaviti emocionalan odnos prema traumatičnom sadržaju – objasnio je Blažević, dodajući da se u predstavi koristi dokumentarna građa koja je integrirana u strukturu, dio teksta napisao je Oliver Frljić, a dio je montiran iz raznih materijala.

Naslovnu ulogu Aleksandre Zec tumači Ivana Roščić, koja je istaknula da je ova predstava čini boljim čovjekom, a u »Aleksandri Zec« igraju i četiri dvanaestogodišnje djevojčice: Jana Mileusnić, Lucija Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić – članice dramskog studija ZIM. Glumica Jelena Lopatić kratko je istaknula da osjeća da je ispravno raditi ovakvu predstavu, dok je Tanja Smoje kazala da nije lako suočiti se s ovakvim materijalom jer su u pitanju stvarni ljudi. Glumac Igor Kovač ovome je pridodao misao da je borba protiv straha i mržnje jedini put do slobode. U predstavi sudjeluju i studenti riječkog studija »Gluma i mediji« Nikola Nedić i Jurica Marčec, koji su rekli da ova predstava za njih znači emocionalno pročišćenje. Scenografiju potpisuje Ljerka Hribar, kostimografkinja je Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a pomoćnica redatelja Denis Kirinčić.

Pokrovitelj projekta je Grad Rijeka, koji je predstavu o Aleksandri Zec i financijski pomogao. Ovim povodom gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je riječ o temi koja prije svega problematizira rat kao činjenicu i događaje u ratu, a posebno veliki broj nevinih ljudi, pogotovo djece, stradalih u ratovima na ovim prostorima.
Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je upravo Rijeka grad koji izrazio želju da se bavi jednom nacionalnom traumom, koja nameće pitanje što se događa kad institucije ne rade svoj posao?

– Predstava »Aleksandra Zec« navodi na preispitivanje našeg odnosa prema događajima iz prošlosti i otvara pitanje odgovornosti, zaključio je Šarar.

Umjetnički voditelj HKD Teatra Nenad Šegvić dodao je i da će predstava vjerojatno izazvati razne komentare, pa i kontroverze.

Višnja Višnjić-Karković kazala je da predstavu sufinanciraju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i Srpsko narodno vijeće za RH.

Repriza predstave je 16. travnja, a ulaznice su u prodaji od utorka na blagajni HKD-a od 18 do 20 sati. Najavljeno je i gostovanje u svibnju u zagrebačkom ZKM-u.

tačno.net
Autor/ica 8.4.2014. u 08:02