Palestinci podnose prvi dosje Hagu

tačno.net
Autor/ica 19.6.2015. u 09:12

Palestinci podnose prvi dosje Hagu

Ovaj potez je dio pojačanog fokusa Palestinaca na diplomatsko manevriranje i obraćanje međunarodnim tijelima.

Palestinci će sljedeće sedmice podnijeti svoj prvi dosje Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), kako bi se pokrenuli krivični postupci protiv Izraela, najavio je u četvrtak jedan zvaničnik.

Taj potez je dio pojačanog fokusa Palestinaca na diplomatsko manevriranje i obraćanje međunarodnim tijelima.

Oni su nezadovoljni jer još nije na vidiku okončanje izraelske okupacije i osnivanje njihove nezavisne države.

U dosjeu, koji će biti predat glavnoj tužiteljici ICC-a Fatou Bensouda 25. juna, navode se detalji kršenja međunarodnog prava od jevrejske države, rekao je zvaničnik palestinskog Ministarstva vanjskih poslova Ammar Hijazi novinarima u Ramalli na Zapadnoj obali.

Palestinci su se 1.aprila formalno pridružili ICC-u, u cilju da se sudi izraelskim liderima za ratne zločine tokom prošlogodišnjeg rata u Pojasu Gaze, kao i one koji se tiču okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalima. Dosje je “uopćen, samo statistički”, rekao je Hijazi, dodavši:

“Ali sigurno pruža strašnu sliku onoga što Izrael radi i mislimo da ima razumnih osnova za tužiteljicu da započne istrage”, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Dosje se ne odnosi na specifične incidente, ali će Palestinci kasnije podnijeti takve detalje ako Bensouda odluči da povede istrage, rekao je on. Njena kancelarija započela je preliminarnu istragu palestinskih tvrdnji počev od juna 2014. godine.

Ranije ove godine, kada su Palestinci pokrenuli inicijativu da se učlane u sud sa sjedištem u Hagu, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je poslao dokumente s ovlaštenjem tužiteljici da istražuje zločine koji su se desili na palestinskim teritorijama od 13. juna 2014. godine.

Nasilje je u junu prošle godine eskaliralo u rat između Izraela i Hamasa, u kome je ubijeno oko 2.200 Palestinaca i 73 Izraelaca.

Bensouda je također rekla da ispituje otvaranje istrage za ratne zločine samih Palestinaca, odnosno organizacija poput Hamasa. Jedan od kontroverznijih događaja tokom rata je izraelsko bombardiranje UN-ovih škola koje su korištene kao skloništa za raseljene.

Izrael tvrdi da je bio primoran da izvodi udare, jer je Hamas koristio škole da skloni oružje ili da odatle ispaljuje rakete na izraelsku teritoriju.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 19.6.2015. u 09:12