U oblacima Venere detektovani znaci mogućeg vanzemaljskog života

RSE
Autor/ica 15.9.2020. u 11:30

U oblacima Venere detektovani znaci mogućeg vanzemaljskog života

Foto: Getty Images

U kiselim oblacima planete Venere naučnici su otkrili gas fosfin koji, kako navode, ukazuje da bi je mogli naseljavati mikrobi. To bi, zaključuju stručnjaci, moglo značiti postojanje potencijalnog vanzemaljskog oblika života.

Istraživači nisu otkrili stvarne oblike života, ali je poznato da na Zemlji fosfin proizvode bakterije koje opstaju u okruženju u kojem nema kiseonika. Međunarodni naučni tim fosfin je primetio teleskopom Džejms Klerk Maksvel sa Havaja i potvrdio njegovo postojanje pomoću radio teleskopa iz Čilea.

„Imajući u vidu ono trenutno znamo o Veneri najverovatnije objašnjenje fosfina, koliko god fantastično zvučalo, jeste život“, rekla je Klara Souza Silva, molekularna astrofizičarka i koautorka studije sa Tehnološkog instituta u Masačusetstu, prenosi Rojters.

“Treba da naglasim da život, kao objašnjenje našeg otkrića, treba da bude krajnja instanca. To je značajno, jer ako se radi o fosfinu i životu, to znači da nismo sami. Takođe, to znači da je život, sam po sebi, uobičajen i da mora postojati mnoštvo drugih naseljenih planeta širom naše galaksije”, ističe Klara Souza Silva.

Fosfin – atom fosfora vezan za tri atoma vodonika veoma je otrovan za ljude. Zemaljski teleskopi poput onih korišćenih u ovom istraživanju pomažu naučnicima da proučavaju hemijske i druge karakteristike nebeskih tela.

Venera je najbliža Zemlji – druga planeti po udaljenosti od Sunca. Po strukturi je slična Zemlji, iako nešto manja. Takoreći, umotana je u gustu toksičnu atmosferu koja ne dopušta oslobađanje toplote. Temperature na njenoj površini dostižu do 471 stepeni Celzijusa – što dovodi to topljenja olova.

Pojedini naučnici smatraju da bi u oblacima Venere, koji su udaljeni od površine te planete, na temperaturi od oko 30 stepeni Celzijusa mogli živeti vazdušni mikrobi koji podnose njihovu ekstremnu kiselost. Oblake nad Venerom u oko 90 odsto čini sumporna kiselina, a zemaljski mikrobi nisu u stanju da opstanu u tom procentu kiselosti.

Do sada dostupni podaci ukazuju da Venera ne bi trebalo da bude povoljno okruženje za stvaranje fosfina. Površina te planete i njena atmosfera bogati su jedinjenjima kiseonika koja bi u dodiru sa fosfinom brzo reagovala i uništila ga.

„Sigurno postoji nešto što stvara fosfin podjednako brzo koliko se taj atom uništava”, istakla je koautorka studije Anita Ričards, astrofizičarka koja sarađuje sa Univerzitetom u Mančesteru u Engleskoj.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 15.9.2020. u 11:30