Stephen Hawking: Crne rupe ne postoje

tačno.net
Autor/ica 26.1.2014. u 16:18

Stephen Hawking: Crne rupe ne postoje

Fizičar, profesor Stephen Hawking, je poznat po tome što svako malo šokira naučnu javnost, pa tako i ovog puta.

Fizičari se danas slažu da crne rupe imaju nevidljivu granicu koja se zove “horizont događaja” (event horizon), međutim Hawking sada tvrdi drugačije. U tekstu koji je objavio magazin Nature, on tvrdi da crne rupe nemaju granicu kako se do sada vjerovalo da imaju.

Hawking kaže kako postoji “očiti horizont” (apparent horizon) koji privremeno zadržava materiju i energiju prije ispuštanja u svemir.

“Nema izlaza iz crne rupe u klasičnoj teoriji. Kvantna teorija, međutim, omogućava energiji i informacijama da pobjegnu iz crne rupe”, ističe Hawking u tekstu.

Da bi se u potpunosti objasnila ova pojava bilo bi potrebno puno rada te bi bila potrebna teorija koja bi spojila gravitaciju s drugim fundamentalnim silama prirode, međutim to još uvijek nije pošlo za rukom fizičarima.

“Očuvanje informacija i prognoza vremena za crne rupe” je rad u kojem je Hawking ovo ustvrdio, a drugi naučnici tek trebaju dati svoje mišljenje o njegovoj teoriji.

Ono što Hawking želi uraditi je rješiti paradoks vatrenog zida crne rupe, što fizičari ne uspijevaju posljednje dvije godine, nakon što su ga otkrili teorijski fizičar Joseph Polchinski i njegovi kolege s Instituta Kavli.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 26.1.2014. u 16:18