Muškarci više umiru od raka kože zbog odgađanja pregleda

tačno.net
Autor/ica 28.8.2013. u 16:31

Muškarci više umiru od raka kože zbog odgađanja pregleda

Iako imaju jednaku vjerojatnost da ga dobiju, žene imaju puno veće šanse preživjeti dijagnozu melanoma jer lakše uočavaju madeže i ranije odlaze kod liječnika

Ako se dovoljno rano otkrije, postotak preživljavanja zloćudnog oblika raka kože melanoma je viši od 90 posto. No velik broj pacijenata otkriva bolest tek nakon pojave metastaza zbog čega se izgledi za preživljavanje u godini nakon dijagnoze smanjuje. Na svakih 6200 muškaraca s dijagnozom, njih 1300 umre u jednoj godini, dok kod 6600 oboljelih žena, umre njih 900, pokazalo je istraživanje britanskog Centra za rak.

Od 1970-ih do danas smrtnost kod muškaraca od melanoma porasla je za 185 posto nasuprot 55-postotnom porastu smrtnosti kod žena, a opći je zaključak da je melanom kod muškaraca i do 70 posto više smrtonosan nego kod pripadnica nježnijeg spola, piše Daily Mail.

– Na veliku razliku u izgledima preživljavanja između spolova utječe to što muškarci znatno češće liječniku odlaze nakon što je prekasno za terapiju – rekla je profesorica Julia Newton-Bishop sa Sveučilišta u Leedsu.

Dodaje kako i većoj smrtnosti kod muškaraca doprinosi to što se kod njih rak najčešće razvija na prsima i leđima, dok se kod žena češće pojavljuje na rukama i nogama, gdje ga je znatno lakše uočiti.

 

24sata

tačno.net
Autor/ica 28.8.2013. u 16:31