SNV: GOVOR MRŽNJE U TV EMISIJI “MARKOV TRG”

tačno.net
Autor/ica 21.1.2016. u 11:03

SNV: GOVOR MRŽNJE U TV EMISIJI “MARKOV TRG”

Marko Jurič, urednik i voditelj emisije “Markov trg” i kolumnist desno orijentiranog portala Direktno.hr, u javnosti je poznat kao osoba koja redovito promovira netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj. Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz tjedna u tjedan neometano koristi sve radikalniji govor mržnje.

Emisiju emitiranu 12. januara 2016. Jurič je tako završio sljedećim riječima: “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini?“.

Gotovo istu poruku Jurič je ponovio i sljedećeg tjedna, u emisiji emitiranoj 19. januara 2016: “Dva su četnika koji su bili svećenici Srpske pravoslavne crkve proglašeni svetima 2005. godine. Prema iskazima svjedoka zakrvavili su ruke. Mi ne znamo hoće li Srpska pravoslavna crkva nastaviti s takvim djelovanjem. Stoga bi Zagrepčani koji se šeću Cvjetnim trgom trebali pripaziti, osobito majke s malom djecom. Pripazite kad prolazite tamo pored crkve Preobraženja svetoga da ne bi netko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir.”

Ovakav govor, emitiran u najgledanijim televizijskim terminima, smatramo posebno opasnim. Takvi pozivi dovode do sve većeg broja fizičkih napada, prijetnji usmjerenih prema Srbima u Hrvatskoj i uništavanja imovine u njihovom vlasništvu.

tačno.net
Autor/ica 21.1.2016. u 11:03