Snježana Banović: U zoru osmog svibnja

tačno.net
Autor/ica 8.5.2014. u 08:04

Snježana Banović: U zoru osmog svibnja

Piše: Snježana Banović

U zoru 8. svibnja 1945. godine započele su borbe južno od Zagreba i već oko 11 sati preko mostova i skele u Trnju prvi borci ulaze u Zagreb. Borci 45. srpske divizije započeli su 8. svibnja 1945. u četiri sata ujutro borbu za Jakuševački most (Crveni most), osvojili ga oko devet sati i tada krenuli u jugoistočne dijelove grada.

Borci 28. slavonske divizije išli su prema željezničkom i cestovnom mostu i u Zagreb ušli Savskom cestom. Iza 45. i 28. divizije kretala se 39. bosanska divizija te je ona u širem operativnom planu sudjelovala u borbama za oslobođenje Zagreba, a u sam grad ulazi istoga dana poslije podne.

Ušavši u grad s juga, borci Druge armije na taj način zašli su s leđa neprijatelju koji je pružio jak otpor jedinicama Prve armije u visini sela Sesvete i Sveti Ivan Zelina. Ujutro 9. svibnja oko sedam sati u Zagreb su preko Maksimira ušle jedinice 21. srpske divizije Prve armije, a oko podne preko Remeta, Šestina i Markuševca jedinice 1. proleterske divizije i 6. proleterske divizije “Nikola Tesla”.

U široj zoni Zagreba u borbama za oslobođenje grada djelovale su 1. i 6. divizija te 48. makedonska divizija. U Zagrebu su se srele 1., 6. i 28. divizija – sudionice u borbama za oslobođenje Beograda.

RGG

tačno.net
Autor/ica 8.5.2014. u 08:04