SDU BiH: U ratu dogovor Boban-Karadžić, a u miru Dodik-Čović

tačno.net
Autor/ica 20.3.2017. u 15:47

SDU BiH: U ratu dogovor Boban-Karadžić, a u miru Dodik-Čović

Povodom isticanja transparenata podrške presuđenim ratnim zločincima u Mostaru, rukovodstvo SDU BiH oglasilo se saopštenjem:

zločincimap

Foto: Prvi.tv

“Svako ko je počinio zločine i ko je vodio zločinačku politiku u BiH treba da odgovara za svoja djela. To se odnosi i na šest optuženih hercegovačkih Hrvata, čelnika nekadašnje samo-proglašene Republike Herceg-Bosne, satelitske para-države u BiH pod direktnim uticajem tadašnje hrvatske politike na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Svaka podrška optuženima za ratni zločin predstavlja generalno odobravanje ratnih zločina, agresije i etničkog čišćenja na teritoriji suverene i nezavisne Republike BiH. Pošto iza svake provokacije ovoga ili tipa skrnavljenja spomenika antifašistima po Hercegovini gotovo sigiurno stoji HDZ BiH, želimo da upozorimo zvanični Zagreb da je svaka podrška ovim provokacijama ili optuženoj hercegovačkoj „šestorki“ uvreda za žrtve etničkog čišćenja i ratnih zločina koje je u udruženom zločinačkom poduhvatu provodio politički i vojni vrh paradržavne tvorevine HRHB.

Desnica u Hrvatskoj uzima maha, dok se HDZ BiH nikada nije ni odmakao od nacionalističko-šovinističke retorike i osnovnih principa sporazuma Boban-Karadžić ili današnje varijante saradnje na bazi istog sporazuma između Dodika i Čovića.

Sa druge strane Hrvatska se nije nikada zvanično ogradila od svog učešća u agresiji na BiH, niti se distancirala od zločina koje se u njeno ime počinile vojne formacije HV i HVO-a na područijima u BiH koja su tokom Oslobodilačkog rata 92-95. držali pod okupacijom.

Hrvatska bi kao evropska zemlja trebala da svoju vanjsku politiku prema BiH gradi na podršci državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a ne na njegovom potiranju.

Pitamo se kada će zvanični Zagreb shvatiti da se iza priče o trećem entitetu i ugroženosti Hrvata u BiH krije samo strah Dragana Čovića lidera HDZ BiH od krivične odgovornosti pred pravnom državom.

Umjesto što se iz Zagreba daje podrška prijedlozima o federalizaciji BiH, nekom Čovićevom privatnom entitetu, ratnim zločincima ili izmišlja prijetnja od terorizma u BiH, hrvatskoj državnoj politici bi bilo pametnije da podrži nastojanja BiH institucija da krenu prema euroatlanskim integracijamai jačanju pravne države, kako bi se procesuirali politički tajkuni poput Dragana Čovića”, stoji u saopštenju.

tačno.net
Autor/ica 20.3.2017. u 15:47