MOST pravila pregovaranja

Viktor Ivančić
Autor/ica 22.11.2015. u 11:04

MOST pravila pregovaranja

U želji za razbijanjem pogubnoga duopola na hrvatskoj političkoj sceni, dugoročna je ambicija Mosta da se, preko više političkih stranaka koje će nositi različite nazive, ustanovi jednopartijski sistem, čime bi parlamentarna demokracija došla do punog izražaja i pridonijela snaženju sudbinski potrebnoga nacionalnog jedinstva

Piše: Viktor Ivančič– Novosti

 1.Voditi računa o tome da neto plaća izabranoga saborskog zastupnika iznosi minimalno 16.000 kuna, a uz različite dodatke i mnogo više, da saborski mandat osigurava pravo na povlaštenu mirovinu i niz drugih pogodnosti, te da u slučaju neuspjelih pregovora i eventualnog raspisivanja novih izbora sve to dolazi u pitanje.

2. Ono o čemu se vodi računa pod stavkom 1. u komunikaciji s javnošću predstaviti kao spremnost pripadnika Mosta na osobna odricanja radi opće dobrobiti. Jedini interes zastupnika Mosta je interes hrvatskih građana, što znači da bi, provedu li se predložene reforme, svaki hrvatski građanin nakon svega nekoliko desetljeća bolnih rezova mogao imati plaću od 16.000 kuna.

3. Partnere u pregovorima treba konstantno ucjenjivati činjenicom da, unatoč tome što su osvojili trostruko više mandata, bez Mosta ne mogu oformiti vladu ni steći parlamentarnu većinu.

4. Ucjene iz stavke 3. u komunikaciji s javnošću nazivati inzistiranjem na reformama i predanošću svetom cilju izvlačenja Hrvatske iz krize.

5. U svakom momentu naglašavati da pripadnike Mosta zanimaju isključivo reforme, a ne fotelje, te je zbog toga gospodin Božo Petrovspreman preuzeti dužnost premijera.

6. Nakon što preuzme dužnost premijera, gospodin Petrov neće sjediti u fotelji, kao što bi to zasigurno činili gospoda Milanović i Karamarko, nego će se rastrčati po Hrvatskoj i proizvoditi procvat.

7. Svaki pripadnik Mosta u toku pregovora, kao i nakon njih, ima pravo u parlamentarnom duhu i demokratskom ozračju potpuno slobodno iznositi svoja mišljenja, gledišta i prijedloge, te uživati punu samostalnost u svome političkom djelovanju.

8. Pripadnik Mosta koji svoje pravo iz stavke 7. bude pogrešno tumačio, provest će se kao gospodin Drago Prgomet.

9. Radi otklanjanja mogućnosti da bilo čiji osobni afiniteti ili interesi prevagnu nad onim zajedničkim, sve strateške odluke vezane uz tok i ishod pregovora donose se većinom glasova u Nacionalnom vijeću Mosta.

10. Većinu članova Nacionalnog vijeća Mosta izabrao je gospodin Božo Petrov.

11. Prilikom pregovora o pojedinim reformama izbjegavati razgovor o detaljima, na kojima će delegati SDP-a i HDZ-a vjerojatno inzistirati, kako se ne bi pokazalo da predstavnici Mosta nemaju pojma o načinima njihove provedbe.

12. Reforme o kojima predstavnici Mosta imaju najmanje pojma, stječu prioritet kao najnužnije.

13. U svakoj prilici energično demantirati drske insinuacije o tome kako su čelnici i zastupnici Mosta pod političkim, doktrinarnim, operativnim ili bilo kakvim sličnim utjecajem Katoličke crkve.

14. Energičnim demantijima iz stavke 13. pristupiti nakon konzultacija s kardinalom Josipom Bozanićem, Hrvatskom biskupskom konferencijom, kao i ninskim nadbiskupom naslovnikom don Martinom Vidovićem koji je gospodinu Petrovu oduvijek davao vjeronaučne i životne poduke, te mu velikodušno posudio novac za kupnju obiteljske kuće.

15. Ne izjašnjavati se o svjetonazorskim pitanjima, s obrazloženjem da, dok traje velika spasilačka akcija izvlačenja Hrvatske iz svekolike krize, svjetonazorska pitanja treba ostaviti po strani.

16. Odgovori na svjetonazorska pitanja, što ih predstavnici Mosta zasad ostavljaju po strani, glase: abortus je ubojstvo, život počinje začećem, brak je zajednica muškarca i žene, upotreba kondoma je zločin, masturbacija je etničko čišćenje, vjeronauk u školama mora biti obavezan, ćirilicu treba zabraniti, a za intendanta HNK-a u Rijeci postaviti Krešimira Dolenčića.

17. Ukoliko nekome iz stavki 15. i 16. nije jasno što znači ‘ostaviti po strani’, kratko pojašnjenje: to znači da u prijelomnim povijesnim trenucima, dok neustrašivi članovi Mosta nadljudskim naporima spašavaju Hrvatsku od sigurne propasti, ne vrijedi gubiti vrijeme na svjetonazorske teme, nego ih odmah po osvajanju vlasti odložiti u važeće zakonske akte.

18. Dogodi li se tokom pregovora da sa suprotne strane stigne primjedba kako predstavnici Mosta, s manje od 15 posto osvojenih glasova birača, nemaju moralno pravo krojiti sudbinu zemlje, odgovoriti frazom ‘puši kurac’.

19. Stavka 18. je zajebancija. Osim za gospodina Stipu Petrinu. Moramo se malo zezati, iako je situacija krajnje ozbiljna.

20. U pregovorima naglašavati kako manje od 15 posto osvojenih glasova na izborima Mostu daje legitimitet da zastupa čitav hrvatski narod, te zahtijeva ne samo reforme u državi, nego i reforme u konkurentskim strankama, po uzoru na istup gospodina Nikole Grmoje koji je rekao kako bi sve bilo drugačije da su na čelu SDP-a i HDZ-a gospoda Tonino Picula iDavor Stier.

21. Kratko pojašnjenje stavke 20.: u želji za razbijanjem pogubnoga duopola na hrvatskoj političkoj sceni, dugoročna je ambicija Mosta da se, preko više političkih stranaka koje će nositi različite nazive, ustanovi jednopartijski sistem, čime bi parlamentarna demokracija došla do punog izražaja i pridonijela snaženju sudbinski potrebnoga nacionalnog jedinstva.

22. U slučaju da se dugoročna ambicija iz stavke 21. ostvari, premijer treba biti gospodin Božo Petrov, a predsjednici svih većih stranaka osobe od integriteta sklone reformama koje će izabrati Nacionalno vijeće Mosta.

23. Ako prilikom pregovora dođe do ideoloških prepucavanja, poput podjela na ustaše i partizane, odmah prekinuti pregovaranje.

24. Prekid pregovora opisan u stavci 23. obrazložiti izjavom da su članovi Mosta okrenuti prema budućnosti i ne pada im na pamet trošiti riječi na krvave partizanske zločine.

25. Na nemoralne ponude, koje će predstavnici Mosta za vrijeme trajanja pregovora nesumnjivo dobivati, unaprijed uzvratiti sličnom mjerom.

26. Slična mjera iz stavke 25. je Vlada nacionalnog jedinstva s gospodinom Petrovom na njenom čelu.

27. S onima koji šire odvratne neistine, prljave klevete i podle insinuacije o tome kako pripadnici Mosta, radi puke žudnje za vlašću, stvaraju atmosferu kao da je država u izvanrednom stanju, uopće ne raspravljati.

28. Nema rasprave dok je u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje!

29. Ako tokom pregovora HDZ i SDP iskažu podjednaku otvorenost prema reformama na kojima inzistira Most, a ne žele međusobno surađivati, tj. sudjelovati u Vladi nacionalnog jedinstva koju bi činili HDZ, SDP, Most i premijer Božo Petrov, Nacionalno vijeće Mosta glasanjem će odlučiti s kojom od dviju stranaka će sklopiti vladajuću koaliciju.

30. Dvije stranke među kojima će se, prema uputi iz stavke 29., birati partner za formiranje vlasti jesu HDZ i HDZ.

(Opća napomena: Članovi Mosta, u skladu s teškom situacijom u zemlji, dužni su pregovorima pristupiti odgovorno i moralno, vođeni isključivo željom da ispune očekivanja hrvatskih građana. Očekivanja hrvatskih građana su da zastupnici Mosta imaju plaću od 16.000 kuna, plus dodaci, plus pravo na saborsku mirovinu, plus druge beneficije.)

Viktor Ivančić
Autor/ica 22.11.2015. u 11:04