Radnički prosvjedi u Hrvatskoj: Robovi u Rimskom carstvu imali su veća prava od nas!

tačno.net
Autor/ica 17.10.2013. u 11:08

Radnički prosvjedi u Hrvatskoj: Robovi u Rimskom carstvu imali su veća prava od nas!

Oko 500 prosvjednikaokupilo se pred Ministarstvom rada i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Protiv su izmjene Zakona o radu

Oko 500 sindikalnih prosvjednika okupilo se danas pred Ministarstvom rada i mirovinskog sustava Hrvatske kako bi prosvjedom upozorenja ukazali kako se ne slažu s najavljenim izmjenama Zakona o radu (ZOR) koje, kažu sindikalisti, donose štetu radnicima, a idu na korist poslodavcima, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Prosvjed dvaju najvećih udruženih sindikata, Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), predvođen čelnicima Krešimirom Severom i Mladenom Novoselom, započeo je pred koncertnom dvoranom Lisinski, odakle su se zaputili s transparentima i zastavama prema sjedištu Ministarstva rada Hrvatske i predali svoje zahtjeve u ministarstvo Miranda Mrsića.

Glavni slogan prosvjeda je „Zar opet robovi? NE!“, dok „Očuvanje ZOR-a = očuvanje radnih mjesta“, „Financijski otkaz – nož u leđa radnicima“ i drugi slogani kritiziraju najavljenu izmjenu ZOR-a.

Mladen Novosel iz SSSH-a je poručio prosvjednicima kako se sindikalni čelnici već mjesecima bore protiv obespravljivanja radnika.

„Ono što nismo uspjeli za stolom, uspjet ćemo borbom na ulici“, rekao je Novosel koji je izmjenu zakona nazvao prevarom radnika.

Uvođenje takozvane flex sigurnosti, rekao je Novosel, omogućava poslodavcima da raspoređuje radno vrijeme kako god žele, te da radnici „rade kao mazge po 56 sati tjedno, bez plaćenih prekovremenih sati“.

Krešimir Sever, čelnik NHS-a, okupljenima je poručio kako neće odustati od svojih zahtjeva:

„Izdali ste narod, to vam nećemo dopustiti. Robovi u Rimskom carstvu imali su veća prava od radnika danas. Ako ne poslušaju ove poruke, Markov trg za nas će biti premali, ali će biti premali i za Vladu!“

Sever je ukazao kako su sindikati i protiv reforme mirovinskog sustava kojim je produljen radni vijek na 67 godina.

Uz trube, zviždaljke te glasne povike, zastave i transparente, sindikalisti su okupirali pročelje zgrade u Vukovarskoj ulici gdje je smješteno nekoliko ministarstava.

Sindikalisti kažu kako im je premijer Zoran Milanović 2011. obećao kako neće biti izmjena ZOR-a, žele zadržati postojeći pravilnik o radu te ne prihvaćaju tzv. financijski uvjetovani otkaz kojim je poslodavcima omogućeno otpuštanje radnika.

Nakon predanih zahtjeva u Ministarstvo rada, prosvjednici su se zaputili pred Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) kako bi iznijeli svoje stavove o najavljenim izmjenama ZOR-a.

„Sindikat je dio rješenja, ne problem“, poručili su Novosel i Sever.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 17.10.2013. u 11:08