Otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske, Dr. Ivi Josipoviću

tačno.net
Autor/ica 9.4.2014. u 17:14

Poštovani gospodine predsjedniče,

Budući ste političar koji je zaslužan za pozitivan preokret u hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini, budući ste u bosanskohercegovačkom Parlamentu iznijeli isprike i izrazili duboko žaljenje zbog hrvatske politike u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog stoljeća, zbog toga što je politika Podjele Bosne i Hercegovine uzrokovala smrt i stradanje brojnih nevinih ljudi, budući ste se poklonili žrtvama užasnog zločina u Ahmićima, obraćamo Vam se kako bismo Vas upozorili na blago rečeno krajnje neprimjereno ponašanje visokih Crkvenih dužnosnika među kojima je i sisački biskup Vlado Košić, kao i vojni ordinarij Juraj Jezerinac koji ima status i plaću generala bojnika Hrvatske vojske čiji ste vrhovni zapovjednik.

Naime, u Frohnleitenu kod Graza u subotu 29. ožujka održana je misa za Darija Kordića koji je osuđen zbog teških ratnih zločina u Lašvanskoj dolini i zbog pokolja nad Bošnjacima u Ahmićima. Misu je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji s biskupima sisačkim Vladom Košićem i pomoćnim zagrebačkim biskupom Valentinom Pozaićem, bilo je puno svećenika koncelebranata, na misi je prisustvovalo više hrvatskih generala i visokih časnika iz Domovinskoga rata, predstavnika hrvatskih braniteljskih udruga. Ne ulazeći u pravo Katoličke crkve da drži mise za bilo koga, upozoravamo Vas na skandalozne poruke pripadnika klera         odaslane tom prilikom. Održana misa nije bila misa za pokajnika koji nastoji prevladati svoje grijehe, naprotiv, visoki predstavnici katoličkog klera su se prepustili pasioniranom veličanju čovjeka osuđenog za teške ratne zločine pri čemu je pravomoćna presuda proglašena nepravednom, a Dario Kordić je proglašen “najboljim tumačem Božje volje” i uspoređen ni manje ni više nego sa samim Isusom, dakle Bogom u kojeg katolički vjernici vjeruju. Čitav govor biskupa Košića možete naći na sljedećoj adresi: http://www.biskupija-sisak.hr/…/2186-homilija-na-misi s…
Budući ste višekratno isticali zadovoljstvo dobrom suradnjom Republike Hrvatske i Katoličke crkve, budući ste javno izražavali bliskost kršćanskim vrijednostima koje navodno zastupa Katolička crkva, budući ste redovit gost na misnim slavljima povodom vjerskih i državnih praznika, smatramo da biste trebali promisliti o vrijednostima koje dijelite s katoličkim klerom i o mogućnostima daljnje suradnje s Katoličkom crkvom. Naime, ako su Vaše riječi isprike zbog zločina u BiH koje je počinila hrvatska strana, kao i žaljenje zbog pogrešne hrvatske politike u BiH – iskrene, onda ne možete šutke prelaziti preko ovakvih ispada i zagovarati tijesnu suradnju Republike Hrvatske i Katoličke crkve u mnogim pitanjima od javnog interesa – od pitanja ljudskih prava, odgoja i obrazovanja do suradnje povezane s dušebrižništvom pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. S jedne strane Katoličke crkva u Hrvata uživa potpunu neovisnost od države pa može nastupati protivno vrijednostima koje Republika Hrvatska jamči svojim Ustavom i potpisom na brojnim poveljama o ljudskim pravima i drugim međunarodnim sporazumima uključujući i suradnju s Haškim sudom. S druge strane potpuno izostaje razdvajanje javnih institucija RH od Katoličke crkve koje je očito itekako potrebno jer predstavnici Katoličke crkve još jednom pokazuju nepoštivanje vrijednosti koje se Republika Hrvatska obavezala štititi. Ponukani ovim ispadom molimo Vas da uložite više snage u to da Republika Hrvatska zaživi kao uistinu sekularna država jasno odvojena od Katoličke crkve kako na Republiku Hrvatsku ne bi pala krivnja i ljaga zbog ovakvih postupaka katoličkog klera, odnosno kako bi Vaše zastupanje politike pomirenja u Bosni i Hercegovini, politike koja podrazumijeva priznanje krivice hrvatske strane – uistinu bilo vjerodostojno.

Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku
Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba
i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

tačno.net
Autor/ica 9.4.2014. u 17:14