Okupacija Carinskog ureda Pula – odgovor traži se!

Željko Popović
Autor/ica 7.5.2018. u 11:52

Okupacija Carinskog ureda Pula – odgovor traži se!

Dopis Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske u kojem se nalazi se upozorenje i zahtjev Sindikata, da se istraži kako su organizirani rođaci okupirali Carinski ured Pula-Pola, te zauzeli sva položajna ili voditeljska mjesta u navedenom carinskom uredu, objavljujemo u cjelosti.

“Poštovani,

Kao čelnicima tijela izvršne vlasti, Carine RH, uputili smo Vam važna pitanja na koje još uvijek nismo dobili odgovore, a radi se o slijedećem;
po kojem modelu, propisu ili postupku jesu organizirani rođaci – Pićanci (s područja Pićanštine), okupirali Carinski ured Pula-Pola na svim položajnim ili rukovodećim mjestima?
Kako je to uopće moguće? Je li Carina RH nekakva „privatna organizacija rođaka“, gdje su ostali službenici koji nisu dio tog klana, predmet diskriminacije i drugih zlostavljanja na poslu i u službi?

Osobe koje su stjecali nepostojeća prava iz carinske službe jesu međusobno povezane, to uopće nije teško dokazati, jer je SINDIKAT godinama javnost upozoravao na te nezakonite procese, na koje nitko nije dužno reagirao. Upozoravali smo javnost, kao i druge važne institucije, koje bi trebale voditi brigu o suzbijanju diskriminacije u RH, da se to ne dogodi ili da se na vrijeme spriječi.

Tražimo odgovor kojeg još nismo dobili. Sindikat postavlja regularno pitanje, koje se temelji na pravilima carinske struke iz pravila WCO (Svjetske carinske organizacije) (NN MU 14/03), Ustavu RH (NN 85/10 i 5/14), čl. 14.1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (NN MU 18/97, 6/99, 14/02, 13/03, 09/05, 01/06 i 02/10), čl. 2. i 4. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08 i 112/12), čl. 6. i 11. Zakona o državnim službenicima i namještenicima (NN 49/12, 37/13, 38/13, 01/15, 138/15 i 61/17), Zakona o zaštiti na radu (NN 71/14, 118/14 i 154/14) i drugim propisima, a o čemu ne ovisi samo materijalni i socijalni položaj službenika, nego je to pitanje mnogo složenije.

Ne samo da su sporne osobe, službenici koje su stjecala nepostojeća prava u carinskoj službi, međusobno povezani, rođačkim i drugim odnosima, nego su jedni drugima pogodovali u stjecanju nepostojećih prava iz carinske službe na razne načine tijekom određenog vremenskog razdoblja, a njihov glavni predstavnik Alen Benazić, umjesto u Rijeci na adresi Riva Boduli 9, radi godinama na sasvim drugom mjestu u Carinskom uredu Pula, na adresi Riva 8 u Puli, te mu je još kao pomoćniku pročelnika dodijeljena „nagrada“ i ovlast “upravljanje ljudskim potencijalima”, odnosno upravljanje rođacima i njihovim „čudesnim, izvrsnim i predivnim karijerama“, na štetu ne samo drugih službenika, već je to pitanje puno značajnije, dok druge službenike koji nisu dio tog klana, zlostavljaju sustavno i organizirano na poslu i u službi na razne načine.

Čelnik tijela reagira na način, da pošalje unutarnju kontrolu u Carinskoj upravi, koja pokušava prikriti nedjela i to tako rade godinama, a uopće nisu došli utvrditi gdje taj Benazić radi, što on radi, kako je napredovao i kako tajno upravlja paralelnim sustavom u Carini RH.

Kako je moguće da u Carini RH, postoji različiti ustroj po pojedinim carinskim uredima, u jednim postoji samo „služba za nadzor“, dok u drugima postoje različiti odjeli te iste službe za nadzor, kakav je to model i kome to pogoduje u smislu rasporeda na voditeljska mjesta? To do sada nikad nije viđeno, da u istom tijelu državne vlasti, istim organizacijskim jedinicama, postoji različiti ustroj? Kome se to pogoduje i što se time želi prikriti?

Očekujemo odgovor u roku od 8 dana, sukladno čl. 90. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (NN 112/18 i 12/18).”

Željko Popović
Autor/ica 7.5.2018. u 11:52