“MS walk – Hodaj za MS”

tačno.net
Autor/ica 22.4.2015. u 12:34

“MS walk – Hodaj za MS”

Akciju “Hodaj za MS” pokrenula je na društvenim mrežama bivša novinarka Mirjam Jukić iz Vinkovaca i sama oboljela od multiple skleroze. Akciju su vrlo brzo prepoznali i drugi oboljeli te je nastala Građanska inicijativa za poboljšanje života oboljelih od MS-a. Naime, komunicirajući na društvenim mrežama s oboljelima shvatili smo kako nemaju svi u Hrvatskoj iste uvjete liječenja. Iako, za sada, ne postoji lijek za multiplu sklerozu, mnogi lijekovi spriječavanju progresiju bolesti. No, veliki broj oboljelih ne zna dovoljno koje su im sve mogućnosti liječenja na raspolaganju. Iako ove tkz. „skupe lijekove“ u razvijenim zemljama liječnici daju odmah po dijagnosticiranju bolesti,  u Hrvatskoj su uvjeti HZZO-a rigorozni te oboljeli čekaju 2 i više godina na lijek, a za to vrijeme kod mnogih se razvije veći ili manji stupanj invaliditeta, što na kraju društvo košta puno više od tzv. skupih lijekova. Ovo su samo neki od problema s kojima se oboljeli od MS-a susreću.

“Hodaj za MS” prvi je u nizu događanja koji inicijatori akcije pokreću s ciljem prikupljanja sredstava za istraživanje multiple skleroze u Hrvatskoj.  Oboljeli od MS-a u cijelom svijetu organiziraju razne kampanje i događanja na kojima se prikupljaju sredstva za istraživanje ove bolesti, od koje u svijetu boluje gotovo 2,5 milijuna ljudi. Krajnji cilj i poruka oboljelih kroz sva događanja je ista – PRONAĐITE LIJEK.

Uz inicijatoricu akcije “ Hodaj za MS”  Mirjam Jukić, na konferenciji za medije nazočit će i doc.dr. sc. Mario Habek, voditelj istraživanja MS-a koje provodi Medicinski fakultetu u Zagrebu.

Našu inicijativu nakon objave na društvenim mrežama podržala je i krovna udruga oboljelih „Savez društava multiple skleroze Hrvatske“ te će predsjednik Saveza dr.  Vladimir Komparić  i izvršna direktorica Saveza Dijana Roginić također nazočiti konferenciji za medije.

Konferencija za medije održat će se u ponedjeljak 27. travnja, 2015. godine u 12.05. sati u Novinarskom domu u Zagrebu, Perkovićeva 2.

tačno.net
Autor/ica 22.4.2015. u 12:34