Inicijativa Sindikata za donošenje i regulaciju propisa – zaštita od prijetnji i napada na carinske službenike

tačno.net
Autor/ica 11.8.2014. u 10:37

Inicijativa Sindikata za donošenje i regulaciju propisa – zaštita od prijetnji i napada na carinske službenike

NEZAVISNI SINDIKAT CARINIKA HRVATSKE šalje apel ministarstvu financija te ministru g.mr. Borisu Lalovcu RH kao i carinskoj upravi, ravnatelju g.mr.Zlatku Grabaru. Pismo se predaje na znanje Predsjedniku RH prof.dr.Ivi Josipoviću kao i premijeru g. Zoranu Milanoviću.

Temeljem novih propisa i ovlasti koje su dodijeljene carinskim službenicima, koji rade složene poslove, sukladno Zakonu o carinskoj službi (NN 68/13 i 30/14, dalje; Zakon), postoji potreba da se novim propisima uredi područje zaštite od napada i prijetnji, koje nažalost sukladno poslovima koje obavljaju i ovlastima koje imaju, trenutno carinski službenici, nažalost nemaju.

Postoji samo definicija iz Zakona čl. 119. st. .1 toč. 2., gdje se spominju sankcije za uvredljivo i nepristojno odnošenje prema carinskom službeniku, koji obavlja službenu radnju, međutim to je manjkavo, jer se ovdje radi o puno opasnijem i složenijem odnosu, kad su u pitanju prijetnje ili napadi u službi ili izvan nje, a i one koje se odnose na obitelj službenika.

Na zadnjem sastanku koji je održan između predstavnika Carinske uprave i sindikata, 09. srpnja 2014. godine, koji djeluju u Carinskoj upravi, NSCH je postavio važno pitanje zaštite službenika koji rade poslove za Republiku Hrvatsku, a uopće ne postoje propisi koje uređuju ovo važno područje njihove zaštite.

Trenutno možemo konstatirati, da carinici koji iako rade složene poslove za Državu, kad je u pitanju prijetnja ili napad na službenika ili se to odnosi na članove njegove obitelji, tada uopće ne postoji pravna regulativa koja uređuje to važno područje. Carinik radi za Državu Hrvatsku, a kad ga netko napadne ili mu prijeti kad obavlja službenu radnju kako službena osoba, mora se braniti sam i mora sam braniti obitelj, tada on postaje običan građanin, nevjerojatno ali istinito.

G. Zlatko Grabar, ravnatelj CURH je na zadnjem sastanku podržao inicijativu NSCH da se otvori tema po ovom važnom pitanju, međutim mi smatramo da je uređivanje tih propisa jednako bitno kao i trenutno djelovanje službenika u službi i da se to mora hitno propisno urediti.

Prijetnje su počele stizati i na službene e-mail adrese službenika iz nadzora i mobilnih jedinica, a što se događa i izvan posla carinicima koji rade složeni posao, možete tek samo zamisliti. Sve države EU imaju itekako uređeno područje zaštite službenika, gdje se svaka i najmanja prijetnja provjerava, gdje postoje cijele službe unutar carinskog sustava koji se time posebno bave.

Predsjednik NSCH

Željko Popović

tačno.net
Autor/ica 11.8.2014. u 10:37