Hrvatski sindikati najavili veliki prosvjed za Praznik rada u Zagrebu

tačno.net
Autor/ica 24.4.2014. u 12:29

Hrvatski sindikati najavili veliki prosvjed za Praznik rada u Zagrebu

Oko 1.100 sindikalnih članova prosvjedovat će na Praznik rada protiv Zakona o radu maršom kroz Zagreb

Čelnici četiriju sindikalnih središnjica u Domu sindikata najavili su za međunarodni Praznik rada sindikalne aktivnosti na kojima će se okupiti 1.100 članova kako bi upozorili na položaj u kojeg bi novi Zakon o radu doveo hrvatskog radnika. Pritom će poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman napraviti svoju Milenijsku fotografiju i ovjekovječiti sindikalno okupljanje.

Tematika i naziv zajedničkog obilježavanja Prvog svibnja je “Zajedno za 8+8+8” i  “Crveni karton Vladi republike Hrvatske”. Sindikalisti, njih 1.100, okupiti će se na prosvjednom skupu u Radničkoj ulici, koja je nekad bila simbol tvornica i industrije a danas to više nije, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Novosel je naglasio kako će ovo biti sindikalna borba protiv prava radnika koja će se izgubiti u novom Zakonu o radu kojega predlaže Vlada. Pritom će fotograf Šime Strikoman snimiti tzv. Milenijsku fotografiju na kojoj će 1.100 sindikalnih članova svojim tijelima oslikati tri osmice u tri boje, crvenoj, bijeloj i plavoj, a koje simboliziraju radničko pravo na vrijeme za rad, rekreaciju i san.

Sindikalisti će položiti vijence na groblju Mirogoj, navečer će se održati besplatan koncert naziva “Uštekaj se u sindikat” grupa Postolar triper i Stillness.

Radnička cesta nekada je bila ulica tvornica, a danas je to hrvatski Wall Street budući da je tamo sjedište Hrvatskih poslodavaca i brojnih banaka, poručio je Novosel i najavio kako će grupa sindikalista u znak na nestale tvornice i radnike zapaliti 300 lampiona.

Povorka će tijekom jutra iz Radničke ceste krenuti do Zavoda za zapošljavanje pa do ulaza u park Maksimir gdje se održava službena proslava Praznika rada i dijeli besplatan grah. Sindikalisti će u Maksimiru u ruci držati crveni karton koji će simbolizirati zahtjev za ostavkom hrvatske Vlade.

Na konferenciji za medije, prosvjede su najavili čelnik SSSH-a Mladen Novosel, Vilim Ribić ispred MHS-a, Damir Jakuš iz URSH-a i Krešimir Sever iz NHS-a, koje su četiri najveće hrvatske sindikalne središnjice.

AA

tačno.net
Autor/ica 24.4.2014. u 12:29