Hrvatska sve popularnija turistička destinacija za Evropljane

tačno.net
Autor/ica 8.3.2013. u 14:14

Među evropskim turistima Hrvatska se nalazi među osam najpopularnijih odredišta za godišnji odmor, a među građanima četiri članice Evropske unije to je prvo odredište za odmor, pokazuju podaci koje je objavila Europska komisija.

Dobra vijest za turističku sezonu u EU, pa time i u Hrvatskoj, stiže objavom rezultata istraživanja Eurobarometra o namjeri i planovima Europljana u vezi s korištenjem godišnjih odmora u 2013. godini.

Rezultati pokazuju da će porasti broj onih koji će ove godine putovati na odmor. Čak 75 posto ih planira otići na godišnji odmor, što će biti porast u odnosu na prošlu godinu. To, kako se pretpostavlja, nagovještava mogući rast turističke djelatnosti.

Istraživanje o stajalištima Europljana u pogledu turističke ponude provedeno je u 27 zemalja članica EU, te Hrvatskoj, Turskoj, Makedoniji, Norveškoj, Islandu, Srbiji i Izraelu.

Najpopularnije odredište je Španjolska (12 posto ispitanika navelo je da će u toj zemlji provesti godišnji odmor). Slijede Italija (8 posto), Francuska (7 posto), Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija (po 4 posto), te Hrvatska (3 posto).

Za Slovence, Slovake, Čehe i Mađare Hrvatska je na prvom mjestu kao najpoželjnija destinacija za ovu godinu, dok je za Austrijance druga, odmah iza Italije.

Najpoželjnijom destinacijom Hrvatsku smatra više od polovice Slovenaca (51 posto), zatim 31 posto Slovaka, 13 posto Čeha, 12 posto Austrijanaca i 8 posto Mađara. Hrvatsku bi trebao obradovati postotak Austrijanaca koji nas vide kao glavnu destinaciju jer su oni u samom vrhu među građanima koji ove godine svakako planiraju ići na odmor. Čak 91 posto Austrijanaca planira ići na godišnji, što je najveći postotak u EU.

Iznenađuje podatak da nitko od ispitanika u Velikoj Britaniji nije naveo da će godišnji provesti u Hrvatskoj. Prošle godine zabilježeno je 300.000 dolazaka Britanaca u Hrvatsku, a broj noćenja britanskih turista lani je porastao za 22 posto u odnosu na godinu prije.

AA

tačno.net
Autor/ica 8.3.2013. u 14:14