Hrvatska kasni s implementacijom europskih direktiva o javnoj nabavi i koncesijama

tačno.net
Autor/ica 24.5.2016. u 09:10

Hrvatska kasni s implementacijom europskih direktiva o javnoj nabavi i koncesijama

Hrvatska nije u propisanom roku, do 18. travnja 2016., u nacionalno zakonodavstvo implementirala europske direktive o javnoj nabavi i koncesijama te joj prijete sankcije Europske komisije.

Radi se o Direktivi 2014/23/EU – EU Parlamenta i vijeća o dodjeli ugovora o koncesiji, Direktivi 2014/24/EU – EU parlamenta i Vijeća o javnoj nabavi i Direktivi 2014/25/EU – EU parlamenta i vijeća o nabavi subjekata koji djeluju u sektoru vodnog gospodarstva, energetskom i prometnom sektoru te sektoru poštanskih usluga.

Navedene direktive objavljene su Službenom listu EU 28. ožujka 2014. te su države članice imale više od dvije godine za njihovu implementaciju u nacionalno zakonodavstvo. Stoga kašnjenje čudi tim više jer je promjena sustava javne nabave najavljena kao jedna od ključnih reformi aktualne Vlade iz čega se može zaključiti da Vlada nije u stanju pravovremeno izvršavati svoje obveze.

Možemo očekivati da će Europska komisija protiv Hrvatske pokrenuti postupak zbog povrede prava, a ukoliko slučaj završi na Sudu Europske unije i Hrvatska izgubi spor, suočit će se s financijskim sankcijama koje u sličnim slučajevima iznose i do 45.000 eura po danu zakašnjenja.

Prema istraživanjima ekonomista Vuka Vukovića o transparentnosti javnih nabava jedinica lokalne samouprave u razdoblju od četiri godine i na uzorku od 25 milijardi kuna, čak 12 milijardi ili 48% javnih nabava je klasificirano kao sumnjivo po nekoliko kategorija. Ovi podaci govore da nam je izmjena sustava javne nabave pod hitno neophodna. Stoga pozivamo Vladu da se počne ponašati odgovorno i da počne raditi svoj posao jer nečinjenjem nanosi štetu hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini.

tačno.net
Autor/ica 24.5.2016. u 09:10