Dobra vijest za radnike velikih hrvatskih tvrtki?

tačno.net
Autor/ica 18.3.2013. u 10:41

U perjanicama hrvatskoga gospodarstva, koje zapošljavaju desetke tisuća ljudi, većina ih u 2013. ne namjerava dalje smanjivati broj zaposlenih. Neke od njih, štoviše, planiraju nova zapošljavanja.

–  Agrokor ne planira otpuštanje u 2013. godini – kratko su Jutarnjem listu rekli u koncernu Ivice Todorića.- Pliva u ovom trenutku ne planira smanjivanje broja zaposlenih. Naprotiv, Hrvatska je i dalje suočena s padom zaposlenosti, a Pliva je jedna od rijetkih kompanija koja je u 2011. i 2012. povećala broj  zaposlenih za više od 200. Nastavak takvog trenda očekujemo i u ovoj  godini, a dinamika zapošljavanja odvijat će se sukladno poslovnim planovima i potrebama kompanije – kažu nam u Plivi, u kojoj upozoravaju na svoj investicijski ciklus.

– Početkom veljače u Hrvatskom telekomu je potpisan kolektivni ugovor koji će biti na snazi do 30. lipnja 2014.

Osim visoke razine radničkih prava, kolektivnim se ugovorom jamči i socijalni mir u sljedećoj godini te godinu i pol dana tijekom kojih neće biti tehnološkog viška – ističu u HT-u.

Ovogodišnji time out kad su u pitanju otkazi, međutim, ne znači da je završilo i restrukturiranje hrvatskih kompanija. Ono će se, tvrde u korporativnim krugovima, nastaviti tijekom cijele ove godine, no u većini njih ipak neće ići  prema radikalnoj mjeri smanjenja broja zaposlenih. Razloga za to ima  više, a glavni je to što je u mnogim tvrtkama broj zaposlenih tijekom prijašnjih otpuštanja već sveden na minimum.

– Trend je u velikim hrvatskim kompanijama da ne pridonose daljnjem rastu nezaposlenosti. Oni koji mogu proći bez toga, u ovoj godini neće otpuštati – kaže nam visokopozicionirani sugovornik iz jedne od vodećih hrvatskih kompanija.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na burzi  rada je prijavljeno gotovo 373.000 građana. Hrvatska je veljaču zaključila s više od 375.000 nezaposlenih, i to u vrijeme kad novih radnih mjesta nema ni za lijek. O tome dovoljno govori i podatak HZZ-a  da poslodavci u Hrvatskoj trenutačno traže manje od 9000 novih radnika, što znači da statistički gledano na jedno slobodno radno mjesto dolaze 42 potencijalna kandidata.

No, to ne znači da je spirali otkaza u Hrvatskoj kraj. Dobar primjer za to je Brodosplit, u kojem je već najavljen val otkaza. Nešto slično čeka i Dioki grupu, na koju je oko bacio umirovljeni general Ivan Čermak i njegov Crodux. Slični procesi događat će se i u dijelu drugih hrvatskih tvrtki.

SEEbiz.eu

Foto: Thinkstock

tačno.net
Autor/ica 18.3.2013. u 10:41