Danas prosvjed protiv Vatikanskih ugovora: Prestanimo Crkvi davati milijarde iz proračuna!

tačno.net
Autor/ica 20.9.2014. u 10:19

Danas prosvjed protiv Vatikanskih ugovora: Prestanimo Crkvi davati milijarde iz proračuna!

NEVLADINE udruge Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku , Inicijativa “Nisam Vjernik” i Udruga “Protagora” danas u 14 h na Cvjetnom trgu u Zagrebu organiziraju prosvjed “Raskinimo vatikanske ugovore”

Žele, kažu, poslati poruku vlasti i cijeloj državi da je došlo vrijeme raskidanja, tvrde, štetnih i skupih Ugovora sa Svetom stolicom.

Na to pitanje nedavno se osvrnuo i predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom intervju za Mediaservis kada je istaknuo da je demokratsko pravo građana da protestiraju protiv ovog ili onog i da se zalažu za određene vrijednosti, ali istodobno poručio kako ne misli da je vjeronauk nešto što urušava koncept države kao sekularme.

“Da, ja mislim da je Hrvatska sekularna država, ali ne mislim da je vjeronauk nešto što urušava takav koncept države. I nije točno da je vjeronauk obvezan već je stvar izbora. Bi li organizacija vjeronauka mogla biti bolja da pojedini učenici ne čekaju po hodnicima – da mogla bi biti bolja, i tu treba tražiti rješenja ali kroz dijalog zainteresiranih – ponajprije roditelja, a onda države i crkve, jer je to dio vatikanskih ugovora. Ne vjerujem da postoji itko tko bi organizaciju vjeronauka konstruirao tako da šteti drugima. Mislim da to nitko ne želi i da to nije poanta vjeronauka. “

Kad je riječ o vatikanskim ugovorima – legitimno je reći mi bismo drugačije, kaže Josipović, ali upozorava da mi sad imamo jedan model u kojem jednu vrstu potreba, u ovom slučaju vjerske potrebe, financiramo ugovorom.

“Mislim da možemo razgovarati je li to puno ili malo, ali ja mislim da je dobro da su vatikanskim ugovorima uređeni odnosi između države i crkve kao što to imamo i s drugim vjerskim zajednicama. Ja sam dugo tražio da se urede odnosi i s drugim, manjim vjerskim zajednicama što je država uporno odbijala. Tražio sam i konačno smo dobili da i te vjerske zajednice imaju isti status. Naravno, razmjeran veličini i onim potrebama koje se zadovoljavaju kroz te vjerske zajednice. Dakle, Hrvatska je i država vjerskih sloboda. Ako neki ljudi, bit ću vrlo slikovit, koji ne odlaze u kazalište, kroz svoje poreze plaćaju kulturu ne vidim zašto ne bi plaćali i druge potrebe.”

index.hr

tačno.net
Autor/ica 20.9.2014. u 10:19