Čomski optužuje Zapad: Nemačka se priznanjem Hrvatske ogrešila o Srbe

tačno.net
Autor/ica 21.3.2013. u 16:39

Poznati američki intelektualac Noam Čomski dao je intervju srbijanskom magazinu “Nedeljnik” u kojem je oštro kritikovao međunarodnu politiku zapadnih sila. Osvrnuo se i na raspad Jugoslavije, a u tom je kontekstu pomenuo i “nepravdu” koja je, po njemu, učinjena Srbima u Hrvatskoj, pre svega od strane Nemačke.

“Nemačka je priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj”, smatra Čomski.

Čomski je tom prilikom opravdao i ulogu JNA u Domovinskom ratu: “Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob”.

Dodao je i da to što su “Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata”, jer oni, kako je naveo, “prate svoje interese, interese moći”.

U kritici prema Evropi Čomski se čak pozvao na srpskog “oca nacije”, Dobricu Ćosića: “Ne vlada u Evropi, kako je rekao Dobrica Ćosić, samo srbofobija. Fobije su svuda. Neofašističke partije sve su jače – posebno u Mađarskoj i Austriji, ali i u drugim državama. Evropa je veoma rasističko društvo. Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva”.

tačno.net
Autor/ica 21.3.2013. u 16:39