Bozanić se na Badnjak družio s ratnim zločincem

tačno.net
Autor/ica 25.12.2014. u 11:30

Bozanić se na Badnjak družio s ratnim zločincem

Povodom nadolazećih blagdana, nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je branitelje koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, što je bila prilika i da se pozdravi s osuđenim ratnim zločincem Dariom Kordićem, koji mu je pritom i poljubio ruku.

Podsjetimo, Dario Kordić u lipnju se vratio u Hrvatsku nakon što je u Austriji odslužio dvije trećine 25-godišnje zatvorske kazne na koju ga je zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini osudio Haški sud.

 

 

Bozanić se na Badnjak družio s ratnim zločincem Izvor: Cropix/Bruno Konjević

Kordićevi zločini

Dario Kordić bio je potpredsjednik i član predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, te jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići gdje su pripadnici HVO-a su 16. travnja 1993. godine izvršili ratni zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bile žene, a 11 djeca mlađa od 18. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Kordić je 2001. nepravomoćno osuđen na 25 godina, a kaznu mu je pravomoćno potvrdilo žalbeno vijeće ICTY-ja 2004. godine navevši da je Kordić “kao visoki regionalni političar planirao i poticao zločine počinjene u Ahmićima 16. travnja 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci” čiji je cilj bilo “etničko čišćenje tog područja”, te mu potvrdilo kaznenu odgovornost za ta djela po svim osnovama.

Bozanić s braniteljima

Branitelji koji prosvjeduju ispred resornog ministarstva na zagrebačkoj Savskoj cesti Božić će dočekati u šatoru. Misu polnoćku predvodit će im don Damir Stojić.U šator je došao i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Braniteljima je ponudio posredovanje Crkve u razrješenju njihovih problema.

‘Dragi hrvatski branitelji, Crkva je tu, ona želi biti od pomoći, ako vi nalazite načina kako će Crkva moći još više priskočiti u pomoć u okviru svojih ovlasti, tu smo, spremni smo ako je potrebno posredovanje. Vama i svima vašima, osobito onima koji vam nisu sada blizu, koji su dalje od vas, želim od srca radostan i blagoslovljen Božić i Novu godinu 2015. da ona bude i za vas i čitavu domovinu blagoslovljena, želim da se ostvare sve plemenite želje’, poručio je kardinal Bozanić te je svima podijelio medaljice Majke Božje od Kamenitih vrata.

N1

tačno.net
Autor/ica 25.12.2014. u 11:30